Voor de gespecialiseerde telers staat de oogst van daslook weer voor de deur. De eerste partijen zijn reeds geoogst en zijn kwalitatief van een tevredenstellend niveau, delen de telers mee. Hoewel het product tot nu toe hoofdzakelijk door Oostenrijkse bakkerijen en in de gastronomie als ingrediënt gebruikt wordt, neemt de belangstelling voor het product ook daarbuiten toe.
Daslook vanaf de teelt tot aan het gebundeld product
Winterknoflook
Het unieke kruid wordt vanwege de intense smaak vaak 'winterknoflook' genoemd en groeit vooral in het bos- en weidegebied langs de Donau. Normaal gesproken start het seizoen begin februari en loopt tot begin mei. "De belangstelling voor daslook neemt al sinds enkele jaren toe", aldus Heinrich Penz - teler en verkoper in Melk - Niederösterreich. Hoewel de grote hoeveelheden momenteel nog vooral binnen de Oostenrijkse landsgrenzen verhandeld worden, heeft Heinrich in het afgelopen jaar ook al enkele Duitse aanvragen ontvangen.
Daslookplanten aan de oever van de Donau
Biologisch seizoensproduct
Volgens de ervaren teler is daslook niet alleen een lokaal product, maar ook een grotendeels biologisch c.q duurzaam product. Aangezien de teeltmethode van daslook nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen en bemesting benodigt, is er hoofdzakelijk biologische daslook op de markt. Een bijpassende certificering heeft het product tot nu toe echter nog niet. Bovendien gaat het bij daslook ook om een puur seizoensproduct, benadrukt Heinrich. "Daslook is slechts enkele maanden per jaar verkrijgbaar en het hoofdseizoen is in maart. Men kan het enigermate met asperges vergelijken."
In de eigen verpakkingsinstallatie wordt de afgewogen daslook afhankelijk van de wens van de klant in zakjes van 50 tot 200 gram verpakt en in kistjes van circa 1 kg aan de klanten geleverd. Terwijl het product in de lokale winkels als vers product verkrijgbaar is, geeft de gastronomie eerder de voorkeur aan diepgevroren daslook. Gesneden daslook is echter niet verkrijgbaar. "Hierdoor zou daslook aanzienlijk aan smaak verliezen."