Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Verse microgroenten zijn behalve mooi ook gezond"

"We weten instinctief dat het eten van micro-bladeren goed voor ons is," zegt Yael Mandel van 2BFresh. Dit IsraŽlische bedrijf, een dochteronderneming van Teshuva Agricultural Projects (TAP), produceert een breed scala aan verse micro-bladeren en kruiden voor lokale en internationale markten.

Om dit te bewijzen, gaven ze dr. Uri Mayer-Chissick (Ph.D) de opdracht om een onderzoeksdocument voor te bereiden over de voedingswaarde van micro-bladeren. Dr. Mayer-Chissick is een ervaren onderzoeker van voeding en voedingswaarden die academische lezingen geeft in IsraŽl en in het buitenland.


 
Uit het onderzoek blijkt, volgens Yael, dat micro-bladeren door hun hoge concentratie essentiŽle voedingsstoffen per gewicht hogere vitamine- en mineralenwaarden hebben in vergelijking met volgroeide planten. En volgens dr. Mayer-Chissick zijn deze essentiŽle voedingsstoffen belangrijk voor een gezond lichaam.

Volgens het rapport heeft een onderzoek van 25 verschillende soorten micro-bladeren aangetoond dat ze een goede bron van vitamine K1, vitamine C, verschillende soorten carotenoÔden en vitamine E kunnen zijn. Vitamine K1 is nodig voor de bloedstolling in het menselijk lichaam, vitamine C is een krachtige antioxidant die een essentiŽle rol speelt bij de aanmaak van het collageen eiwit dat verantwoordelijk is voor de stabiliteit van botten, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Vitamine E is ook een krachtige antioxidant, die van belang is bij het voorkomen van de oxidatie van celmembranen. "Sulforafaan is een antioxidant waarvan kankerbestrijdende eigenschappen wordt aangenomen. Sulforafaan in kruisbloemige planten wordt gevormd tijdens het kauwen. Proeven toonden aan dat de concentratie ervan in broccoli-microgroenten 10 keer hoger was dan in de volwassen plant."


 
Alle 2BFresh micro-bladeren, die vers zijn, worden met licht gekweekt. Wasabi, paarse basilicum, erwtenranken en amarant micro-bladeren hebben dezelfde concentraties betacaroteen als volwassen wortels en zoete aardappelen. De concentratie luteÔne en zeaxanthine (carotenoÔden) in koriander micro-bladeren is 11 keer hoger dan in volgroeide bladeren. Volgens dr. Mayer-Chissick "hebben proeven aangetoond dat in licht gekweekte micro-bladeren 90 tot 200% van de aanbevolen dagelijkse dosis betacaroteen per 100 g product bevatten."

"Ginseng en micro-bladeren hebben ook dezelfde mineralen, vitaminen en antioxidanten die het lichaam dagelijks nodig heeft," zegt Yael.

Micro-bladeren kunnen aan alle soorten voedingsmiddelen worden toegevoegd, bijvoorbeeld salades of in plaats van sla in een sandwich, voor pesto bij de pasta, als omeletkruiden en in fruitsmoothies om de voedingswaarde te verhogen.


 
Dr. Mayer-Chissick zegt in zijn rapport dat het langdurig koken van micro-bladeren sommige van hun antioxidanten kan schaden: "Daarom kunnen ze beter vers worden geconsumeerd. Verder zijn de meeste vitamines en fenolen die in dit rapport worden genoemd oplosbaar in olie en worden beter opgenomen in het spijsverteringsstelsel in de aanwezigheid van vetten. Combineer olijfolie van hoge kwaliteit of noten als amandelen met je maaltijd om het meeste uit je micro-bladeren te halen."

De onderzoeker adviseert verder het gebruik van micro-bladeren te diversifiŽren: "Door een grote verscheidenheid micro-bladeren te eten  kunnen we profiteren van de verschillende voordelen die elke soort biedt en ze gemakkelijker in onze voeding opnemen. Microgroenten moeten er in ieder geval vers uitzien en een sterke, aantrekkelijke kleur hebben."

Voor meer informatie:
Yael Mandel
2BFresh
yael@taprojects.com
www.taprojects.com

Publicatiedatum: 7-2-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: