Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Jaarlijks meer vraag Poolse paprika in West-Europa"

"We hebben gemerkt dat de vraag naar Poolse paprika's van onze West-Europese klanten jaarlijks stijgt." Dat vertelt Agnieszka Arcimowicz van de Poolse importeur-distributeur Targban.




De groentenproductie in Polen kent qua volume twee toppers – tomaten en komkommers – gevolgd door in tunnels geteelde paprika's, waar jaarlijks zo'n 80-100.000 ton van wordt geproduceerd.

Er zijn in heel Polen veel paprikatelers te vinden, maar de meesten zitten in de regio Radomsko met een productieareaal van 600 ha met meer dan 40.000 folietunnels. Volgens de laatste schattingen zijn er in die regio 2200 telers actief in de paprikateelt.



Tekort aan arbeidskrachten
"Onze telers werken hard om het areaal en hun productie te vergroten, maar dit is niet zonder uitdagingen. Polen kampt met een tekort aan arbeidskrachten in veel sectoren, met name in de tuinbouw. Poolse paprikatelers zijn wat terughoudend om zich in coöperaties of telersverenigingen te organiseren, waardoor ze zich zouden kunnen ontwikkelen. Interactie in dit soort organisaties zou ook de paprikadistributie kunnen vergemakkelijken en algemeen bijdragen aan de groei van de paprikasector," zegt Agnieszka Arcimowicz van importeur-distributeur Targban.

"Daarom werkt Targban samen met kleinere telers. We hebben het grootste deel van hun productie gekocht en bieden moderne logistiek en een ervaren kwaliteitscontroledienst om traceerbaarheid en consistentie te garanderen. We werken voortdurend samen om de paprikakwaliteit voor onze exportmarkten te verbeteren."

Ongeveer 50% van de in Polen geproduceerde paprika's wordt voor bewerking gebruikt, 20% wordt op de markt verkocht en 30% wordt, vanwege de latere rijping, voor de export geselecteerd.



Agnieszka: "Poolse paprika's helpen het vraagtekort op de EU-markt aan te vullen en we hebben gemerkt dat de vraag van onze West-Europese klanten jaarlijks stijgt. We hopen dit jaar onze export uit te breiden en willen nieuwe markten betreden, bijvoorbeeld in Italië, Frankrijk en Finland. We willen meer gemengde vrachtwagens aanbieden, wat goed werkt voor groothandelsmarkten. Sommige andere groenten die we aanbieden, zoals courgettes en aubergines, laten zich goed samen met paprika's transporteren. Vorig jaar hadden we een tekort aan courgettes, maar we verwachten dit jaar een hogere productie."
 
Voor meer informatie:
Agnieszka Arcimowicz
Targban
Tel: +48 22 48 14 804
Fax: +48 22 48 14 801
a.arcimowicz@targban.com
www.targban.com
Publicatiedatum: