Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse Spinoso artisjokken geoogst

"Het was wederom een bijzonder jaar met een hete, droge zomer en waterbeperkingen in een aantal gebieden van het land. De gewassen leken aanvankelijk weinig vertraging opgelopen te hebben hoewel sommige telers 20 tot wel 25 dagen langer moesten wachten. Deze vertraging werd veroorzaakt door de aanhoudende hitte die in september werd gevolgd door een temperatuurdaling. Tema was het eerste ras dat werd geoogst, twee weken later gevolgd door Spinoso," vertelt landbouwkundige Orazio Casalino. 


Spinoso artisjokken. (Bron: "Coltivatori di carciofi" Facebook pagina)

"We vreesden voor een overvloedige productie vanwege de hitte, die de prijzen omlaag zou drijven. Nu moeten we oppassen voor vorst. Als het maar een paar uur vriest en de temperatuur niet te ver daalt, dan wordt de kwaliteit misschien licht aangetast. Een langere vorstperiode kan voor rassen als Spinoso, Violetto en Romanesco voor grotere problemen zorgen."Casalino is in elk geval blij dat de temperaturen nu iets gedaald zijn en dat er ook wat neerslag is gevallen omdat dit de kwaliteit aanzienlijk heeft verbeterd. 

"De prijzen voor artisjokken van middelmatige tot hoge kwaliteit zijn goed. Die voor tweede en derde keus artisjokken zijn echter aan de lage kant. Ik denk dat het koudere weer hier een einde aan zal maken. Planten ontwikkelen meer bloemknoppen als het warmer is en dit resulteert in een onevenwichtig aanbod. Het koele weer remt de groeicyclus af en komt de kwaliteit ten goede. Er zal dus minder product op de markt verkrijgbaar zijn waardoor de prijzen hoog blijven." 

Vroege artisjokken worden geteeld in de regio's Sassari en Cagliari


Spinoso artisjok. (Bron: "Coltivatori di carciofi" Facebook pagina)

Hoewel de artisjokken voor de binnenlandse markt bestemd zijn, vertelt Casalino dat de Europese markt geleidelijk aan steeds vertrouwder raakt met Italiaanse artisjokken. "We moeten allemaal proberen om de voedingswaarde van deze groente te promoten. Artisjokken zijn rijk aan ijzer en koper en hebben een vochtafdrijvende werking. Ze verminderen cellulitis, hebben ontgiftende en cholesterolverlagende eigenschappen. Dankzij hun hoge gehalte aan cynarine bevorderen artisjokken de spijsvertering. De groente bevat daarnaast antioxidanten, is rijk aan vezels en wordt aanbevolen aan diabetici omdat ze de lever beschermt."

"Ter aanvulling zou er ook informatie gegeven moeten worden over de manier waarop men zonder problemen rauwe Spinoso artisjokken kan schoonmaken en eten. We werken ook aan gesneden en voorgekookte productlijnen."

"Tot slot wil ik vermelden dat SardiniĆ« momenteel bezig is met het verkrijgen van een beschermende oorsprongsbenaming voor Carciofo Spinoso Sardo DOP.

Voor meer informatie:
Orazio Casalino - dott. agronomo
Mob.: +39 333 1665957
Email: o.casalino@gmail.com

Publicatiedatum: