Spinoso artisjokken. (Bron: "Coltivatori di carciofi" Facebook pagina)
"We vreesden voor een overvloedige productie vanwege de hitte, die de prijzen omlaag zou drijven. Nu moeten we oppassen voor vorst. Als het maar een paar uur vriest en de temperatuur niet te ver daalt, dan wordt de kwaliteit misschien licht aangetast. Een langere vorstperiode kan voor rassen als Spinoso, Violetto en Romanesco voor grotere problemen zorgen."Casalino is in elk geval blij dat de temperaturen nu iets gedaald zijn en dat er ook wat neerslag is gevallen omdat dit de kwaliteit aanzienlijk heeft verbeterd.
Vroege artisjokken worden geteeld in de regio's Sassari en Cagliari
Spinoso artisjok. (Bron: "Coltivatori di carciofi" Facebook pagina)
Hoewel de artisjokken voor de binnenlandse markt bestemd zijn, vertelt Casalino dat de Europese markt geleidelijk aan steeds vertrouwder raakt met Italiaanse artisjokken. "We moeten allemaal proberen om de voedingswaarde van deze groente te promoten. Artisjokken zijn rijk aan ijzer en koper en hebben een vochtafdrijvende werking. Ze verminderen cellulitis, hebben ontgiftende en cholesterolverlagende eigenschappen. Dankzij hun hoge gehalte aan cynarine bevorderen artisjokken de spijsvertering. De groente bevat daarnaast antioxidanten, is rijk aan vezels en wordt aanbevolen aan diabetici omdat ze de lever beschermt."
"Tot slot wil ik vermelden dat Sardiniƫ momenteel bezig is met het verkrijgen van een beschermende oorsprongsbenaming voor Carciofo Spinoso Sardo DOP.