Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verbod op GM-gewassen Zuid-Australië waarschijnlijk verlengd tot 2025

Het verbod op de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen in Zuid-Australië zal waarschijnlijk worden verlengd tot 2025. Het parlement van de deelstaat heeft vorige week de relevante wetgeving geratificeerd. Het wetsvoorstel van de Groenen om het moratorium op de teelt van GM gewassen te verlengen tot 2025, kwam woensdagochtend door het Hogerhuis van het Zuid-Australische parlement. Het wetsvoorstel werd aangenomen met de steun van de Labour-regering en twee kleinere partijen, en moet nu aan het einde van het jaar door het Lagerhuis worden aangenomen om van kracht te worden.

Zes jaar
Deze ontwikkeling betekent dat het moratorium op de commerciële teelt van biotech-gewassen met nog eens zes jaar wordt verlengd. Eerdere moratoria golden voor periodes van vijf jaar. Als het wetsvoorstel in Let lagerhuis wordt aangenomen, wat waarschijnlijk lijkt, zal alleen parlementair ingrijpen het verbod weer op kunnen heffen. Momenteel valt het moratorium onder de Genetically Modified Crops Management Regulations 2008, die door de regering kunnen worden aangepast. Deze voorschriften kwamen weer voort uit de Genetically Modified Crops Management Act van 2004 en zouden geldig blijven tot hun vervaldag in september 2019.

Het parlementslid voor de Groene Partij van Zuid-Australië en lid van het Hogerhuis dat het wetsvoorstel introduceerde, Mark Parnell, beweerde dat het verbod op GM-gewassen in Zuid-Australië "aanzienlijk betere prijzen zou opleveren voor de telers in deze deelstaat vergeleken met die van de GM-gewassen die in andere staten worden geteeld". Parnell was "blij met de steun van de Labour-regering" die maakte dat het moratorium voor nog eens zes jaar werd veiliggesteld.
"Het ratificeren van mijn wetsvoorstel betekent dat elke beslissing om het moratorium vóór 1 september 2025 op te heffen, de steun van beide huizen van het parlement vereist," zei hij.


Zuid-Australische graantelers waren woedend over het feit dat ze niet over de verlenging van het moratorium zijn geraadpleegd. Ze beweerden dat het meer agrariërs zou raken dan alleen de graantelers. Wade Dabinett, voorzitter van de GPSA en teler uit Parilla, zei dat een verlengd moratorium de Zuid-Australische telers minder concurrerend maakt ten opzichte van telers in andere staten, zoals Victoria. Zuid-Australië is de enige deelstaat die de teelt van GM-gewassen nog steeds verbiedt. Het verbod op het verbouwen van GM-gewassen werd in New South Wales en Victoria in 2008 en in West-Australië in 2010 opgeheven. Alleen GM-gewassen die zijn goedgekeurd door het Office of the Gene Technology Regulator kunnen nog worden verbouwd, zoals katoen en canola.

Arctic
Dabinett zei dat het verbod betekende dat appeltelers in de deelstaat geen toegang zouden hebben tot nieuwe biotech-variëteiten zoals de Artic-appel, die niet bruin wordt als hij is gesneden en wordt blootgesteld aan zuurstof. Deze appel wordt momenteel gekweekt in de VS.

De Zuid-Australische landbouwwoordvoerder David Ridgeway van de oppositie noemde de verlenging van het moratorium 'waanzin'. Hij zei verder dat de beslissing over de vraag of genetisch gemodificeerde gewassen mogen worden toegestaan, moet worden overgelaten aan deskundigen en niet aan het parlement.

Volgens Ridgeway moeten de Liberalen, als deze partij de volgende verkiezingen zou winnen, een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijke kosten en baten van het telen van GM-gewassen in de deelstaat. "Ik wil ervoor zorgen dat we onze beslissingen baseren op de best mogelijke informatie en niet op ideologieën", aldus Ridgeway.

De Zuid-Australische minister van landbouw, Leon Bignall, heeft nog niet gereageerd. De lobbygroep CropLife bekritiseerde de beslissing met de woorden: "Zuid-Australische telers zullen nog zes jaar worden benadeeld door deze bekrompen, onjuiste en totaal niet wetenschappelijk ondersteunde partijpolitiek."

Bron: weeklytimesnow.com
Publicatiedatum: