Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bio-bananen irrigeren met behulp van zonne-energie

In het Dominicaanse ecocentrum (Centro Ecologico Cibao) staat sinds korte tijd een zonne-installatie die energie beschikbaar stelt voor de irrigatie van de planten die daar groeien.

Dat geldt vooral voor de biobananen op de 18 hectare grote plantage van Biotropic die aan het ecocentrum grenst. Deze zijn aangewezen op een optimaal watermanagement. Het noodzakelijke water wordt uit het plaatselijke waterkanaal gehaald. Het pompwerk hiervoor geschiedt door middel van stroomenergie. De openbare elektriciteitsverzorging in het land is echter onzeker aangezien de energie-infrastructuur verouderd is en slecht beheerd wordt. Continue onderbrekingen zijn daarom eerder regel dan uitzondering.


Onopvallende hightech-platen, die gratis zonne-energie opslaan - Foto: Biotropic

Om de planten desondanks efficiënt te irrigeren, werd er daarom tot nu toe gebruik gemaakt van een dieselmotorpomp, zoals overal in het land gebruikelijk is. Met de nieuwe zonne-installatie zijn het ecocentrum en de plantage niet meer afhankelijk van fossiele energiedragers en kunnen zij helemaal overstappen op zonne-energie. De energie zelf is gratis en voor iedereen toegankelijk. Het is een goed voorbeeld van hoe duurzame technologie in de praktijk gebruikt kan worden.

De 95.000 dollar kostende installatie is een investering voor het heden en de toekomst. De installatie:
• levert een prestatievermogen van 34 kilowattuur (kWh)
• produceert per dag circa 150 kilowatt (kW)
• bespaart dagelijks 58 kilogram kooldioxide (CO2)


In de cirkel is één van de irrigatiesprinklers te zien - Foto: Biotropic

De gebruikelijke irrigatiemethode in de Dominicaanse Republiek is het zogenaamde 'overflow'. Hierbij wordt water oppervlakkig op de akkers geleid. Het waterverbruik is echter onnodig hoog. Bovendien worden belangrijke voedingsstoffen weggespoeld. Biotropic heeft destijds de wezenlijk doelgerichter werkende watersprinklers geïnstalleerd. Kostbaar water wordt zo spaarzaam en gecontroleerd ingezet.


Ook biobananen moeten regelmatig geïrrigeerd worden - Foto: Biotropic

De nieuwe zonne-installatie is de nieuwste toevoeging aan een reeks bestaande installaties die diverse milieuaspecten verenigen: een PV-installatie die het kantoor, de opslagplaats en het verpakkingsstation stroom levert, een waterzuiveringsinstallatie voor de verwerking van afvalwater en een composteringsinstallatie.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018