Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chili: export van verse asperge na 15 jaar terug van weggeweest

Exporteur Agrofine uit Los Ángeles, Chili heeft de eerste 10 pallets verse asperges verzonden vanuit hun Frutemu-plantage in San Carlos. Frutemu verwerkte de asperges van telers Ernesto Hüne en Leonor Wyneken uit Los Angeles, die het voor elkaar kregen om de asperger vers gesneden (23 cm lang) te oogsten om aan de Amerikaanse markt te leveren.

De asperges werden getransporteerd in kisten van vijf kilo (11 pakjes van 450 gram) en zijn zaterdag in Santiago aangekomen, wat betekent dat het op maandag in de Noord-Amerikaanse supermarkten zal liggen, volgens Felipe Hidalgo, manager bij Agrofine.

Volgens de manager is het tegenwoordig winstmakend om verse export via vliegvracht te verzenden. "Tot vorig seizoen konden we niet op tegen de kosten van luchtvracht vanuit Peru, maar sindsdien zijn vier dingen veranderd: de kosten voor luchtvracht zijn bijna gelijk aan die van Peru, het aanbod van Peru daalde met zo'n 30% wegens hun verouderde asperges en in Chili is er slechts drieduizend hectare grond en de vraag stijgt elk jaar."

Hij voegde daaraan toe dat "dit nog maar het begin is en je moet weten hoe je het verantwoordelijk moet doen en op zorgvuldige wijze de juiste periodes moet kiezen, in september en oktober, aangezien de piek in november en december ligt en Mexico in januari ook de markt betreedt."

De expert zei dat de stijging van de wereldwijde vraag en de afname van het aanbod hem stimuleren om te exporteren. "Diepvriesgroenten blijven populair. Telers moeten aan beide vormen denken, vers en diepvries, om meer opbrengst te hebben in de periode dat diepvries populair is en andersom. Je moet voorbereid zijn op beide werkwijzen. Nog een reden is dat asperges enkele centimeters per dag groeien en als we een dag niet oogsten, op zondag bijvoorbeeld, dan hebben we op maandag een lange asperge die ideaal is voor een verse asperge. De lengte van een diepvriesasperge is 18 cm en die van een verse is 23 cm, dus de teler krijgt een hogere winst met verse oogsten."

Hidalgo was optimistisch over de vooruitzichten. "De volgende stap is het vervoeren van verse asperges per boot vanuit Chili. Levertijden zijn korter dan 15 jaar geleden, dus we kunnen gemakkelijk weer concurreren met Peru."

Opbrengsten
Hidaldo zei dat de prijs vorige week, 50 dollar voor een kist van 5 kilo, een historische toename was. "Deze week zakt het echter vanwege de aankomst van de eerste Peruaanse schepen. We doen het goed op de markt met een verkoopprijs van 30 dollar per kist, wat telers een opbrengst levert van tussen de 2 en 3 dollar per kilo wat aanzienlijk hoger is dan de 900 tot 1.000 dollar die je tegenwoordig krijgt voor diepvriesgroenten."

Bron: ladiscusion.cl
Publicatiedatum: