Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nu nog groot aanbod, straks tekorten

Hittegolf teistert AGF-teelten Zuid- en Oost-Europa

Tholen - De langdurige hitte in Zuid- en Oost-Europa heeft een groot effect op de teelt en handel van groenten en fruit, met name in Italië en de Balkan. Bepaalde oogsten zijn weken vervroegd en daardoor is er nu een groter aanbod van groenten en fruit in verschillende landen. Op de langere termijn kan de hitte echter zorgen voor enorme tekorten. Elf Europese landen waarschuwen ondertussen al voor hittegolf 'Lucifer'. Het watergebrek is een groeiend probleem en er valt veel minder regen dan normaal. Hierdoor raken oogsten beschadigd en telers verwachten verliezen en kleinere maten. Hoeveel er tot nu toe is beschadigd en verloren is nog niet duidelijk. Vooral Italië lijdt onder het extreme weer. Zij hadden in juni ook al last van droogte en het was toen een kritieke situatie. Daarbovenop kwam nog het noodweer in juli.

Oogsten verdorren
Lucifer brengt in de Balkan, Italië en Griekenland temperaturen met zich mee van boven de 40 graden, waardoor oogsten op het land verdorren. In Italië is het in zestig jaar niet zo droog geweest. De Italiaanse media Telenord meldt dat veel groenten en fruit sneller rijpen dan andere jaren. Nu is er nog veel op de markt, maar komende weken kunnen van bepaalde producten tekorten ontstaan. Voorbeelden zijn tomaten, aubergines en paprika's. Daarnaast heeft de hitte invloed op de oogsten van de herfst en wintergewassen zoals kolen en bladgroenten.



Situatie Italië - druiven en steenfruit

Maurizio Ventura van Sun World Italië vertelt iets over de situatie over druiven in Apulia en het steenfruit in Emilia Romagna. "In beide gebieden is er gelukkig nog voldoende water beschikbaar voor onze producenten. Zij maken met name gebruik van druppelirrigatie en dit zorgt voor een zeer goede verdeling van het beschikbare water in vergelijking met andere systemen. Dankzij deze technische oplossing zijn er nog geen specifieke beperkingen voor de telers. In Apulië resulteert dit in zeer goede kwaliteit voor de tafeldruiven met een hoog brixlevel. Daarnaast hoeven de druiven minder behandeld te worden tegen schimmelziektes", legt hij uit. In Emilia-Romagna is het suikergehalte in het steenfruit erg goed. "De hitte heeft soms gewassen wat verbrand en daarnaast de grootte van de vruchten beïnvloed: de maten zijn over het algemeen kleiner dan vorig jaren. Ook de oogsttijden worden korter. De pluk van individuele rassen is meer geconcentreerd en er men loopt zo'n 10 dagen voor met oogsten in vergelijking met 2015."

Spanje - nu nog geen probleem
In Spanje schijnt het effect op de sector nog mee te vallen. Het heeft wel invloed op bepaalde oogsten. De oogst van zomerfruit, zoals steenfruit en watermeloenen, zijn vroeger begonnen en het aanbod was zeer groot en geconcentreerd in de afgelopen maanden.

In Murcia kan de droogte een probleem worden voor volgend seizoen. Als het nieuw snel regent zal dit moeilijkheden gaan veroorzaken voor komende teelten. Men is nu bezig met het zoeken naar oplossingen om water uit andere delen van Spanje te halen. Momenteel is er nog niets aan de hand en volgens Proexport hebben bedrijven al contracten gemaakt voor levering van hun klanten. In Castilla-La Mancha, het binnenland van Spanje komen de temperaturen niet onder de 40 graden overdag. Het is daarnaast extreem droog waardoor de groei van late uien sneller gaat. Hierdoor zal de maatvoering kleiner uitvallen.



Volgens informatie die de Italiaanse instantie Coldiretti Puglia begin augustus gaf, zijn de prijzen ineengestort. Watermeloenen kosten minder dan 10 eurocent per kilo, andere meloenen minder dan 30 cent. Daarnaast zijn groenten als courgette, paprika's en tomaten verkrijgbaar tegen een voordelige prijs. In juni en juli zijn er heel veel groenten en fruit tegelijkertijd geoogst en de markt wordt nu overspoeld.

Niet minder volume
Volgens Belgische importeurs is het effect van de hitte niet te merken aan de leveringen vanuit Zuid-Europa. Cédric Geens van Jonckheere geeft aan dat de hitte in Spanje volgens veel Spaanse leveranciers niet extreem te noemen is. "Voor hen is het een normale zomer. Het voorjaar is perfect geweest qua weersomstandigheden. Voldoende regen, frisse nachten en goed weer overdag. Ze lopen wel 10 dagen voor op de normale oogst." Hij merkt op dat er nu absoluut geen minder aanvoer is. "Integendeel, er is zeer veel handel dit jaar. In eigenlijk alle producten. Er is momenteel een groot aanbod van allerlei steenfruit en alle soorten meloenen." De verkoop in België loopt volgens hem moeilijker dan andere jaren. "Dit is te wijten aan de vakantieperiode. Er zijn veel goedkope vliegtuigvluchten, dus mensen gaan vaker en langer weg."

Eet groenten en fruit
In Italië wordt geadviseerd om veel groenten en fruit te eten tegen de hitte. Dat is in ieder geval positief voor de sector.