Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Studie naar microgroenten laat gezondheidsvoordelen zien

"Microgroenten zijn jonge groenten die geteeld worden van de zaden van een bepaald kruid, groente of graanplant en die na 2 weken ontkieming kunnen worden gesnoeid en geconsumeerd.

Sommige koks hebben de smaak, textuur, kleur en het delicate uiterlijk van de microgroenten geprezen en ze toegevoegd aan soepen, salades, sandwiches en hoofdgerechten. Microgroenten kunnen ook meer voedingsstoffen bevatten dan volgroeide planten. Microgroenten van rode kool hebben vooral de aandacht getrokken door hun potentieel om bescherming te bieden tegen chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten.

"Hoewel van microgroenten, zoals die van rode kool, gezegd wordt dat ze meer voedingsstoffen bevatten dan volwassen plante) en dat ze 'gezonder' zijn, is het niet bekend dat er studies zijn gedaan om te evalueren of de consumptie van microgroenten de kans op hart-en vaarziekten echt verminderen, zo zegt de Agricultural Research Service (ARS) en scheikundige Thomas Wang en zijn medeauteurs in de uitgave van het Journal of Agricultural and Food Chemistry van december 2016.

Om hier meer onderzoek naar te doen hebben Wang en zijn collega's een studie onder 60 jonge muizen uitgevoer in samenwerking met ARS in Beltsville, Maryland en de Universiteit van Maryland-College Park.

Ze hebben de muizen ieder ťťn van de volgende diŽten voorgeschreven: low-fat, high-fat en met of zonder toevoeging van volwassen of microgroente rode kool. Beide soorten rode kool zijn gevriesdroogd en gevoerd in hoeveelheden die overeenkomen met 200 gram groenten per persoon per dag.

Dit zijn de resultaten:
  • De muizen die op een high-fat dieet met rode kool stonden, hadden een lagere cholesterolwaarde en triglyceride gehalte dan muizen die op een high-dieet zonder rode kool stonden.
  • Beide soorten rode kool (volwassen en microgroenten) hielpen de muizen om minder in gewicht aan te komen door hun high-fat dieet dan bij de muizen die geen rode kool aten.
  • De muizen die microgroenten rode kool aan het dieet toegevoegd kregen, hadden lagere gehaltes "slecht" (lagedichtheidlipoproteÔne) cholesterol dan muizen die volgroeide rode kool kregen.  Misschien niet verrassend: muizen die op een low-fat dieet stonden, waren het gezondst van alle groepen.
  • Microgroenten van rode kool bevatten meer polyfenolen en glucosinolaten dan volgroeide rode kool. Beide soorten zijn "fytonutriŽnten" waarvan wordt vermoed dat ze een antioxidant zijn en een cholesterol verlagend en ontstekingsremmend effect hebben. 
"Hoewel microgroenten meer polyfenolen en glucosinolaten bevatten, hebben we niet aan kunnen tonen dat deze fytonutriŽnten de actieve samenstellingen zijn die leiden tot de gezondheidsvoordelen die we bij de muizen hebben gezien," zegt Wang. Hoe de bestanddelen van de microgroenten dan wel bijdragen aan de gezondheid van mensen moet nog verder onderzocht worden, voegt hij toe. óDoor Jan Suszkiw, ARS Office of Communications.

Publicatiedatum: 6-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: