Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Gen voor zaadloze tomaten ontdekt

Een studie onder leiding van de Spaanse Nationale Onderzoeksraad (CSIC) over Hydra tomaten heeft een belangrijk gen geïdentificeerd in de productie van zaadloze tomaten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift New Phytologist.

Hydra tomaten zijn 40% kleiner en wegen 80% minder dan het klassieke ras (Solanum lycopersicum) waar ze vanaf stammen. Volgens de onderzoekers zou dit kunnen zijn omdat de zaden bronnen zijn van hormonale signalen die de groei van het vruchtbeginsel in wilde planten bevorderen.

Volgens onderzoekster Concha Gómez Mena is "zaadloos fruit interessant in de landbouw omdat hierbij het vruchtbeginsel groeit zonder bevruchting, wat ideaal is als de omstandigheden niet bevorderlijk zijn voor bestuiving."

Voor de consument ligt de waarde van zaadloos fruit in het feit dat "de afwezigheid van zaden de houdbaarheid van de vruchten kan verhogen en het is ook handig voor het maken van tomatensappen en -pasta's" waar anders de zaden tijdens de verwerking moeten worden verwijderd.

Genklonering en -inactivering
Met behulp van kloneringstechnieken, geninactivering en genexpressieanalyse-experimenten hebben CSIC-onderzoekers het Hydra-gen geïdentificeerd. Onderzoeker José Pío Beltrán legt uit dat de voor de tomaat uitgevoerde studie een nieuwe functie heeft aangetoond voor deze genen: het voorkomen van de vroege groei van het vruchtbeginsel. En daar het gen inactief is in het Hydra ras is het fruit zaadloos. 

Bron: Europa Press

Publicatiedatum: 24-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: