Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kamervragen over vertrek veredelaars naar VS

Vanwege de strenge regels in Europa omtrent DNA-modificatietechniek Crispr-Cas verhuist aardappelveredelaar HZPC mogelijk een deel van hun onderzoeksteam naar de VS. Kamerlid Remco Bosma heeft hier Kamervragen over gesteld.

Crispr-Cas is een bijzondere vorm van genetische modificatie. Het DNA van de plant wordt aangepast, maar dat gebeurt alleen met planteigen materiaal. De resultaten zijn gelijk aan wat er met klassieke veredeling bereikt kan worden, maar worden veel sneller bereikt. In Europa is genetische modificatie, en dus Crispr-Cas, niet toegestaan.

HZPC-directeur Backx zei deze week tegen Trouw dat hij Crispr-Cas niet ziet als  genetische modificatie. De exporteur van pootaardappelen overweegt een genenonderzoek deels naar de VS te verplaatsen, omdat daar meer toegestaan is.  Hij vreest dat meer veredelingsbedrijven hun onderzoeken naar de VS zullen verplaatsen als de EU de huidige regels in stand laat.

Remco Bosma pleit al langer voor een alternatieve interpretatie. Hij wil dat het niet als genetische modificatie beoordeeld wordt als er geen vreemd DNA in de plant komt. Met Kamervragen aan de staatssecretaris van Economische Zaken wil hij hier vaart achter zetten.

Publicatiedatum: 9-3-2017

  

Reacties:


Het modificeren van genen middels de Crispr-Cas methode is en blijft modificeren. Als Europa de deur dicht heeft voor het modificeren van genen aan ons voedsel dan is dat een m.i. verstandige keuze. Europa's voedsel is veiliger en schoner dan wat de USA produceert. Menig Amerikaan kijkt jaloers naar de EU als het om voedselproductie gaat. Als bedrijven toch hun producten willen modificeren, onder welke naam dan ook, dan is het beter als dan ook daadwerkelijk naar de USA gaan. Nederland is, juist zonder gemodificeerd uitgangsmateriaal, een grote speler in de wereld en wij zullen deze bedrijven niet missen. Anderen krijgen dan weer een kans. De deur op een kier zetten hiervoor is m.i. niet mogelijk . . . . net als een beetje zwanger zijn. Niet doen dus.
Kritische burger én consument, Westland - 9-3-2017 15:46:55


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: