Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groententekorten in Britse supermarkten omdat ze de prijs niet willen betalen

De tekorten aan sla en andere bladgroenten in verschillende Britse supermarkten zijn volgens de directeur van de Spaanse Association of Producers-Exporters of Fruits and Vegetables of Murcia (Proexport), Fernando Gómez, het resultaat van een ´foutieve commerciële strategie van de leveranciers. Gómez maakte deze opmerking naar aanleiding van informatie in de krant The Sun, die lege schappen toonde in een supermarkt van Sainsbury's en die dit vergeleek met een Mercadona supermarkt in Murcia, waar de schappen gevuld waren. Deze regio produceert volgens de krant negen van de tien kroppen sla die in het Verenigd Koninkrijk geconsumeerd worden.

De tekst, op 4 februari gepubliceerd, met de titel "Spaanse supermarkten hamsteren groenten en fruit terwijl de Britse consument op rantsoen gezet is", verklaart waarom de Britten tekenen van paniekaankopen vertonen en waarom ketens als Tesco en Morrisons de verkoop van bladgroenten aan banden hebben gelegd. De Proxport directeur: "Sommige Britse supermarkten wilden niet de prijs betalen voor de groenten nadat het aanbod teruggelopen was na de koudegolf in januari, waardoor veel gewassen in Italië en Griekenland verloren zijn gegaan.

Aanbod tuinbouwproducten op 70%
Volgens de schattingen heeft Murcia nu 70% van het normale aanbod sla en andere bladgroenten zoals andijvie en moet naast de binnenlandse vraag ook voldoen aan de vraag uit Italië en Griekenland. "Er zijn in het Verenigd Koninkrijk supermarkten die wel bladgroenten aanbieden en ook in Duitsland of Frankrijk zijn geen tekorten gerapporteerd," zegt de directeur, niet zonder boosheid om het vrijgeven van deze informatie, die volgens hem geen aandacht moet hebben.

Gómez bekritiseert het gebruik van ijsbergsla als promotieproduct dat onder de kostprijs verkocht wordt door sommige Britse winkels. Hij wijst daarbij op een foto van een supermarkt van Sainsbury's waarop verkoopprijzen van 59 eurocent te zien zijn, terwijl de inkoopprijs een paar dagen geleden nog 1,5 euro was. "Sommige distributieketens wilden deze inkoopsprijs niet betalen en daardoor heeft de Britse consument niet de keus dit product te kopen."

Bederfelijke producten worden niet opgeslagen
Volgens de voorzitter van de Federation of Agricultural Cooperatives of Murcia (Fecoam), Santiago Martínez, is dit nieuwsbericht klinkklare nonsens omdat groenten, en dan vooral bladgroente zoals sla, versproducten zijn die maar een paar dagen houdbaar zijn en niet bewaard of opgeslagen kunnen worden. Hoe kunnen wij dan deze groenten hamsteren zodat zij niets hebben? Vrijwel de gehele slaproductie, die nog enkele weken niet op het normale niveau is, wordt zoals altijd geleverd aan internationale markten omdat daar de meeste winst te behalen valt."

Britse keten hebben hun inkoop stop gezet
De manager van de groentensector van Asaja, Francisco Vargas, bevestigde gisteren dat de bestellingen van sommige Britse supermarkten, die enkele dagen geleden nog besloten hun inkopen terug te schroeven om de prijzen omlaag te krijgen, nu weer op het oude peil zijn. Op 3 februari vroeg Asaja aan de Food Information and Control Agency (AICA) te onderzoeken waarom de prijzen van sommige groenten, zoals courgettes en aubergines, met wel 60% gekelderd zijn in de afgelopen dagen ondanks dat het aanbod door de koudegolf nog steeds lager was dan normaal. Vargas schat dat er 75% minder courgettes en aubergines geproduceerd waren in Almeria, terwijl er 50% minder tomaten zijn en 30% minder groene pepers. De prijsverlaging, die vooral plaatsvond na 24 januari, viel samen met de inkoopstop van sommige supermarkten in andere Europese landen, zo waarschuwde hij.

Bron: Efeagro
Publicatiedatum: