Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Rem op spuitzwavel velt doodvonnis biofruitteelt

Op 25 januari maakte het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) Ctgb bekend dat middel Thiovit Jet een beperkter etiket krijgt. Het middel, met als werkzame stof zwavel, verliest zijn toelating in houtig kleinfruit. Voor 2017 geldt nog een aflever- en opgebruiktermijn. Voor de overgebleven teelten appel, peer, pruim en kers komen er nieuwe drift reducerende voorschriften.

Zowel de NFO als Prisma, de vereniging voor biologische fruittelers, vrezen dat de beperking van de 'spuitzwavel' het doodvonnis velt voor de biologische fruitteelt in Nederland. Zij wijzen erop dat de biologische bestrijding van schimmelziekten ook voor dit besluit al niet afdoende waren.

Bron: NFO / Prisma


Publicatiedatum: 30-1-2017

  

Reacties:


Spuitzwavel is altijd een prima bestrijder geweest van schimmels op planten. Daarnaast is zwavel een essentieel element voor planten. Een bodem zonder zwavel is niet voldoende productief. Voor de (bio) fruittelers is zwavel een mooie manier om schimmels te bestrijden. Maar we zullen toch ooit nog wel meemaken dat telers anders omgaan met bestrijden? Het is een simpele natuurwet. Alles wat je bestrijdt keert zich tegen je. (Actie geeft reactie) Met elke zwavelbespuiting wordt de afhankelijkheid van de zwavel hoger. Telers moeten zich afvragen hoe het komt dat meeldauw en andere schimmels hun planten aantasten. In de toekomst vraagt een teler niet meer "hoe kan ik deze aantasting bestrijden?" De vraag gaat worden: Hoe komt het dat een schimmel (of insect) mijn planten aantast. Echte gewasbescherming komt bewezen van binnenuit een gezonde plant. Bestrijding komt altijd van buitenaf. Als telers dat gaan begrijpen wordt de productie verbeterd en wordt bestrijden een bijzaak.
Pius Floris, Oisterwijk (email) - 31-1-2017 15:03:40


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: