Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder peen in Frankrijk

Agreste geeft aan dat de Franse wortelproductie in 2016 minder groot was dan het jaar ervoor. Dit kwam door de slechte weersomstandigheden. Sinds september is de oogst lager uitgevallen ten opzichte van dezelfde periode in 2015. De jaarlijkse productie zal afnemen met 4% tot 327.000 ton. Het Ministerie van Landbouw schatte een daling van 6% in het zuidwesten van Frankrijk, maar inmiddels is dit bijgesteld naar 9%. 46% van de nationale wortelproductie komt uit het Zuidwesten van Frankrijk en 27% komt uit Laag-Normandië.

De prijzen zijn pas na november gaan stijgen ondanks dat de productie al eerder begon te dalen. De vraag was tijdens dit seizoen hoger en de weersomstandigheden zorgden ervoor dat er meer wortels gegeten werden. Het aanbod in december was kleiner en de prijzen waren 7% hoger dan de prijzen uit 2015. In tegenstelling tot de voorgaande maanden lagen de prijzen in december hoger dan het gemiddelde over de jaren 2011-2015. 

De oppervlakte aan grond waarop wortels worden verbouwd is stabiel gebleven. Er is een toename van 4% in areaal ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. De totale oppervlakte bedraagt nu 8200 hectare. In het zuidwesten worden de meeste wortels verbouwd in Aquitanië. De grond is daar met 1% geslonken ten opzichte van 2015 en met 10% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. In het westen blijft het aantal hectare waarop wordt verbouwd gelijk. In het zuidoosten is een toename te zien van 4%. Landbouwgrond in de PACA-regio (Provence-Alpes-Côte d'Azur) is toegenomen met 10% ten opzichte van 2015. In vergelijking met de periode 2011-2015 is er een toename van 14% te zien.
Publicatiedatum: