Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommerprijzen omhoog door hagel

Tholen - Het is duidelijk te zien in de komkommermarkt: sinds de hagel toesloeg, is de prijs gestegen. "Gisteren zakte de daghandel even in, maar ik denk dat de dip van korte duur is", vertelt René Welles.

Prijzen omhoog
De dag nadat de supercell ruim 30 hectare Brabantse komkommerteelt vernietigde, gingen de komkommerprijzen omhoog. "De dag erna stegen ze nog verder. Er zijn afspraken gemaakt en de komkommers moeten geleverd worden. De vraag was groot en het aanbod klein, dan gaat de markt in werking", vertelt Rene Welles. "Iedereen heeft toch een bepaald percentage in contract staan. Veel van wat verhageld is, was net aangeplant of stond op het punt in productie te komen."

Het is natuurlijk gissen wat de prijzen hadden gedaan als de er geen hagel was, maar het seizoen is tot nu toe niet best geweest. "Vooral de vroege plantingen hebben matig tot slecht gedraaid. Hoe later je geplant hebt hoe beter je eruit komt. Ook teelttechnisch is het een moeizaam seizoen. Telers worden dit jaar maximaal uitgetest en lopen bijna allemaal iets achter in stuks. "

http://www.agf.nl/nieuws/2015/0930/rene.jpg

Bleven goed
Tot eergisteren bleven de prijzen goed. Gisteren zakten de prijzen in naar 19 a 20 cent. "We snijden allemaal een stuk meer. Iedereen die een kas heeft, is in productie. En misschien hebben ze de afgelopen weken ook iets te duur in de schappen gelegen, wat de verkoop wat gestagneerd kan hebben. Maar ik denk dat de dip van korte duur is. Het wordt goed weer dus de consumptie en vraag stijgen. Dat zagen we vorige week ook: voor het weekend werd 30 graden voorspeld en dan zie je de vraag stijgen." Ook de teeltwissel zit eraan te komen. "In het westen beginnen ze volgende week met de wissel, in het zuiden de week erna. Het aanbod zal krap blijven en als de vraag ook maar iets stijgt, gaat de prijs weer terug naar normaal niveau. Echt slecht zal het niet meer worden, dit jaar."

Omgekeerde herfstteelt
Met de slechte tomatenprijzen is het voor tomatentelers een reeele optie het seizoen af te maken met komkommers - een soort omgekeerde herfstteelt. De eerste teler heeft die knoop al doorgehakt. "Hoeveel herfsttomaten en hoeveel komkommers er komen te staan, is pas te zeggen als er gezaaid is. Maar de handel is zoekende naar komkommers. Ze moeten aan de verplichtingen voldoen. De rest van het seizoen bij moeten sourcen is ook geen doen. Dan moeten ze toeleggen op elke komkommer."

Voor meer informatie:
Welles BV
Sintelweg 1
Grubbenvorst
Mob: 06-51087052
info@wellesbv.nl
www.wellesbv.nl