Extreem late oogst door koud voorjaar: drukke erwtenhandel
Jaarlijks eten consumenten in Nederland 5,6 miljoen kilo doperwten uit pot of blik. Veel van deze erwten komen uit Nederland. Het oogstseizoen van deze peulvruchten van eigen bodem loopt normaal gesproken van half juni tot eind juli. Door de lage temperaturen in de maand mei komen de erwtjes dit jaar met ruim drie weken vertraging van het land. Nu het startsein is gegeven voor de oogst moeten telers, maar ook groenteverwerkers, alle zeilen bij zetten om de peulvruchten op tijd van het land te halen en te verwerken.
Precair proces
"De oogst van de doperwten is een precair proces. De timing van de oogst luistert eigenlijk even nauw als de vangst van de eerste maatjes haring. Alleen realiseert niemand zich dit", aldus Adri den Dekker, Directeur Inkoop & Landbouw van marktleider HAK. "Bij doperwten draait alles om exact de goede hardheid van de erwt. Dat bepaalt het tijdstip van de oogst. We weten pas 's ochtends vroeg waar we die dag kunnen oogsten." HAK haalt bijna 100% van haar doperwten uit Nederland. De erwten uit Duitsland waren wel al eerder beschikbaar, maar HAK heeft speciaal gewacht op de Nederlandse oogst. "Die vinden wij namelijk het lekkerste en het beste. En soms moet je daar wat langer op wachten", besluit Den Dekker.
Lagere opbrengst dan vorig jaar
Door de moeilijke weersomstandigheden ligt het volume van de verwachte oogst dit jaar lager dan vorig jaar. Niet alleen in Nederland, ook in de rest van Europa is de oogst van doperwten lager dan verwacht door de koude lente en de buitengewoon warme start van de zomer. Maar aan de smaak zal het niet liggen: de Hollandse doperwtjes hebben dit jaar ondanks het kleine formaat die kenmerkende bite waar Nederlanders zo dol op zijn en zitten weer boordevol goede voedingsstoffen. En door de extreme hoge temperaturen van afgelopen week in de meest zuidelijke provincies van het land, heeft de doperwt ook nog eens iets hoger zoetgehalte dan normaal.
Dubbele race tegen de klok
Van de 15.000 ton doperwten die jaarlijks gemiddeld in Nederland geteeld worden, wordt bijna de helft uiteindelijk in pot of blik ingemaakt. Dit stelt veel telers en groenteverwerkers dit jaar voor een tweede uitdaging: door de plotselinge weersomslag van vorige week naar hoogzomerse temperaturen zullen de oogstmachines overuren moeten draaien om alle erwtjes tijdig van het land te krijgen. "Doperwten moeten na de oogst binnen vijf uur geweckt en wel in de pot zitten om zo de kwaliteit en alle goede voedingswaarden te garanderen," licht Den Dekker toe. "Eigenlijk kun je zeggen dat we dit jaar te maken hebben met een dubbele race tegen de klok: ondanks de late start van de oogst moeten alle doperwten voor eind juli geoogst worden. En dan ook nog eens op tijd in potten zitten!"
De belangrijkste feiten over Hollandse doperwten op een rij
Totale doperwtenoogst in Nederland: 15.000 ton
Top drie belangrijkste provincies voor verbouwing
doperwten in Nederland: Zuidoost Brabant, Noord Limburg, Zeeland
Aantal doperwtentelers in Nederland: ca. 300
Hectare doperwtenvelden in Nederland: ca 2.500 hectare
Gemiddeld aantal erwten in een peul: 7-8 stuks
Nederlandse doperwten markt
(per jaar; exclusief combinatie doperwt-wortel)
Totale verkoop: 14 miljoen stuks
Meest populaire gerechtcombinatie voor doperwten*:
1. Gekookte doperwten-wortelen met kip en aardappeltjes
2. Salade
3. Risotto/puree
* Bron: Google Trends
Meer informatie:
HAK BV
Nicole Freid,
T: 0183 44 66 34,
E: nicole.freid@hak.nl