Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ton Bouw en Ger Kingma (Hagé) evalueren Spaans kasgroentenseizoen

"Ongekend hoge prijzen courgettes voor langere periode"

Tholen - De import van Spaanse kasgroenten liet dit jaar een gemengd beeld zien. Van ongekende hoge courgetteprijzen tot extreem lage aubergineprijzen en van een 'normaal' paprikaseizoen tot een grotere concurrentie met de Nederlandse trostomaten. Ton Bouw en Ger Kingma, binnen Hagé International verantwoordelijk voor de Spaanse kasgroentenimport, geven een inkijkje in het verloop van de verschillende seizoenen.


Ton Bouw en Ger Kingma

Courgettes
"Het Spaanse courgetteseizoen startte eind augustus extreem vroeg. Vanwege het slechte weer in Nederland was er een tekort aan courgettes, waardoor we er snel op ingesprongen zijn om Spaans product beschikbaar te hebben. De eerste maanden waren de courgettes redelijk aan de prijs, vervolgens hebben we eind vorig jaar redelijk lage prijzen gehad, maar sinds januari liggen de prijzen van de courgettes op een opvallend hoog niveau. Volgens mij is het nog nooit voorgekomen dat de prijzen zo'n lange tijd, wel zes tot acht weken, zo hoog zijn geweest. We hebben prijzen gehad van 15 euro en hoger per doos voor langere tijd. Typerend voor dit seizoen is dat de supermarkten wel courgettes in het assortiment hielden ondanks de hoge prijs. Inmiddels zijn de prijzen wel wat gezakt, maar het niveau is nog altijd redelijk goed."

Een belangrijke verklaring voor de goede courgettemarkt is volgens de importeur de extreem lage aanvoer vanuit Marokko, waardoor met name de Franse supermarkten in Spanje zijn gaan inkopen. Het New Delhi-virus, dat in het seizoen 2013/14 behoorlijk huishield in de Spaanse courgetteteelt, vormde dit jaar geen problemen.

Aubergines
In tegenstelling tot de courgetteprijzen was het huidige seizoen extreem slecht voor de Spaanse aubergines. "Dit product heeft echt last gehad van de Russische boycot. Eigenlijk hebben we het hele seizoen lage prijzen gehad en veel ketens zijn al overgestapt op Nederlands product", vertelt Ton.

Paprika's
Hoewel er dit seizoen meer paprika's werden aangeplant in Spanje, had dit geen negatief effect op de prijsvorming. "De weersomstandigheden zijn niet extreem geweest. Hierdoor verliep de aanvoer vrij geleidelijk met acceptabele prijzen tot gevolg. Wel ontstond er richting het einde van het seizoen een flink tekort aan gele paprika's, wat er toe heeft geleid dat bepaalde retailketens in verschillende landen geen paprikamix in drie kleuren konden uitleveren. Gelukkig zijn wij daar wel in geslaagd, maar dat kostte de nodige inspanning", vertelt Ton.

Komkommers
Volgens de importeur hadden de Spaanse komkommertelers dit jaar veel last van de Russische boycot, met name de kleine maatjes vonden andere jaren veelal hun weg naar Rusland, waardoor die nu op andere markten terecht kwamen. "Het seizoen ging vroeg van start met hoge prijzen omdat Holland vrij snel van de markt was, maar al snel daalden de prijzen naar een redelijk en slecht niveau", vertelt Ton. "Al met al was het Spaanse komkommerseizoen niet om over naar huis te schrijven."

Tomaten
Ger Kingma is verantwoordelijk voor de in- en verkoop van Spaanse tomaten binnen Hagé International. "Voor ronde tomaten was het een goed seizoen met een prima kwaliteit en regelmatige prijszetting. De Spaanse trostomaten komen steeds meer in de klem te zitten door de langere teeltperiode van Nederlandse tuinders, waar er van de belichte teelt al vanaf begin januari product wordt aangeboden", vertelt de importeur. "Men was vooraf huiverig over het pruimtomatenseizoen, omdat die voorheen veel naar Rusland werden geëxporteerd, maar dit seizoen is toch vrij goed verlopen en je ziet de pruimtomaten een steeds vastere voet krijgen in het Nederlandse retailschap. Ook het cherry- en cherrypruimtomatenseizoen is best goed verlopen."

Voor meer informatie:
Ton Bouw
Hagé International
Tel: +31 (0)180 657 892+31 (0)180 657 892
T.Bouw@thegreenery.com
www.hage-international.nl
You'll need Skype CreditFree via Skype