Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arie Middelburg, GreenMatch:

“Dip in komkommerprijzen jammer, maar niet ongewoon”

Tholen - Komkommers zijn op de vrije markt momenteel verkrijgbaar voor een schijntje. De prijzen zijn gedaald naar minder dan twintig cent. "Erg jammer, maar helaas niet abnormaal voor deze tijd van het jaar", constateert Arie Middelburg van GreenMatch.

"Altijd in deze periode in maart zie je dat de prijzen sterk dalen. Soms gebeurt dat wat vroeger en soms wat later", vertelt Arie Middelburg. Vanuit zijn advies- en bemiddelingsbureau, GreenMatch, houdt hij zich dagelijks bezig met de prijzen van tuinbouwproducten. De prijsdaling van deze week is een samenloop van omstandigheden. Momenteel neemt ten eerste de Nederlandse productie snel toe. "Zeker met dit zonnige weer en de relatief jonge planten gaat het hard." Als de temperaturen in Spanje ook nog eens oplopen, stijgt daar de productie ook. "Dan is er opeens zoveel op de markt dat het tijd kost om het weg te krijgen, zeker ook omdat niet alle supermarkten gelijk naar Nederlands product overschakelen in deze maand. Het is tijdelijk: na 1 april komt de voorkeur doorgaans weer bij Nederlands product te liggen in de supermarkten en neemt de Spaanse productie verder af. Deze daling is dus triest, maar niet ongebruikelijk."

Areaaldaling
Ondanks deze prijsdip kijkt Middelburg dan ook niet negatief naar de rest van het jaar. "Op Benelux-niveau is het areaal behoorlijk afgenomen en normaliter merk je zo'n afname ook in de prijzen op seizoensbasis", vertelt hij. "Maar met zekerheid is echt nog niets te zeggen. Kijk maar naar de Russische boycot en andere externe factoren. De effecten met dat soort dingen weet je nooit. Het blijft koffiedik kijken."

Hogedraadteelt
Vanuit zijn adviesbureau kijkt Middelburg verder dan alleen de prijzen van vandaag. Met het GreenMatch Vergelijking Systeem registreert en vergelijkt Middelburg langjarige ontwikkelingen in grafieken en tabellen. Daarmee krijgen gebruikers inzicht in prijsvorming, producties en opbrengsten. Middelburg adviseert bedrijven hier ook in. Sectorbreed gezien ziet hij kansen voor de hogedraadteelt. "Het biedt mogelijkheden om je te onderscheiden", vindt hij. "Het is niet zo dat een hogedraadkomkommer altijd beter is dan een traditioneel geteelde komkommer. Dat heeft ook te maken met de teler zelf, de teeltwijze en de kwekerij. Je ziet wel dat traditionele teelten het kwalitatief moeilijker kunnen krijgen als het einde van de teelt in zicht komt of er een periode weinig licht is. Dat zie je dan soms terug in de kleur, lengte en vorm. Met de hogedraadteelt zijn dat soort omstandigheden beter te ondervangen."


Foto: hogedraadrassen van Bayer Crop Science

De hogedraadteelt is de afgelopen jaren in Nederland al flink toegenomen, maar is niet voor alle komkommerkwekerijen weggelegd. De kas moet hoog genoeg zijn en een teler moet investeren in de arbeid en de teelt. De vraag is echter of die investeringen ook terug te verdienen zijn. De hogere productie en betere kwaliteit die met de hogedraadteelt gerealiseerd wordt, is niet altijd goed genoeg om de investeringen op te vangen. "De betere kwaliteit moet ook financieel beter gewaardeerd worden", verduidelijk Middelburg. En zoals zo vaak in de glastuinbouw blijft dat moeilijk. "Een goede kwaliteitsindeling zou daarvoor op zijn plaats zijn."

Voor meer informatie:
Arie Middelburg
GreenMatch
middelburg@greenmatch.nl
www.greenmatch.nl