Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Consumptie van courgettes groeit

De gemiddelde courgetteprijzen blijven dit seizoen op een hoog niveau. Naar verwachting neemt de productie toe (tot begin mei) als gevolg van de milde temperaturen in Almeria. "We hadden een zeer warm najaar, waarin de planten in anderhalve maand produceerden wat ze normaal doen in bijna drie maanden. In de volgende maanden daalt de productiviteit van de planten door de lagere temperaturen en regenval," stelt Francisco Martínez, directeur van Agrícolal FranMartos.



Courgettes, een groente met een stijgende consumptie
Met meer dan twintig jaar ervaring in de groenteteelt richtte Martínez onlangs Agrícola FranMartos op. Dit jaar start de onderneming de export naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Polen met het merk FRESH SUNRISE. 

"Ik teelde eerst cherrytomaten totdat ik besloot om te kiezen voor courgettes. Momenteel is deze groente goed voor 80% van ons volume, samen met paprika. Wij bezitten 40 hectare voor de courgetteproductie en we hopen volgend seizoen het areaal te verdubbelen," zegt de producent.



"In de afgelopen vijf jaar heeft Almeria het areaal vergroot en voor nu kunnen we verzekeren dat de markt deze volumes aan moet kunnen. De consumptie van deze groente is opmerkelijk, zelfs hoger dan ik dacht!" Martínez maakt gebruik van een successie-plantingsmethode om dezelfde volumes te bereiken gedurende het seizoen dat loopt van september tot juni. "Meestal zijn in de maanden juni en september de prijzen niet aantrekkelijk. Mijn producten blijven echter beschikbaar en op die manier kan ik langer contact houden met mijn klanten," legt Martínez uit. "Elke dag oogsten we fijne zwarte courgettes in verschillende kalibers: G, van 400-450 gram en M, van 250 gram, die we opslaan in ons gekoelde magazijn."



Het New Delhi-Virus
De New Delhi virus is ongetwijfeld een van de grootste bedreigingen voor courgetteproducenten, vooral voor degenen met minder economische middelen. Echter Martínez heeft een werkwijze om de problematiek aan te pakken.

"Tot voor kort waren courgettes een relatief gemakkelijk gewas om te telen in vergelijking met andere groenten. Niet vanwege de lagere kosten van de zaden, maar vanwege het ontbreken van ziekten en virussen. De producenten met minder middelen en minder kasisolatie hebben meer kans beïnvloed te worden door het insect Bemisia tabaci. Deze witte vlieg kan hun gewassen infecteren met het New Delhi-virus en hun gehele productie ruïneren, aangezien het gebruik van beschermingsmiddelen in Almeria zeer beperkt is," aldus Martínez. "We waren in staat om deze ziekte met het gebruik van oliën en natuurlijke en milieuvriendelijke zepen met succes aan te pakken."


Voor meer informatie:
Francisco Martínez
Agrícola FranMartos S.L.
C/ Canjayar, 52 BL.1 3º D. Vícar. Almería. Spain
T:+34 689 673 971
todoblancgerente@gmail.com
Publicatiedatum: