De Spaanse productie van paarse artisjokken ligt op een stabiel niveau in tegenstelling tot de witte artisjokken, waarvan de productie jaarlijks stijgt. Dit jaar startte als gevolg van de gunstige weersomstandigheden en de milde temperaturen de oogst al begin december.
Joséphine Cuadras van Cuadraspania vertelt dat in december de prijzen goed zijn geweest, maar dat sinds eind december het aanbod fors is toegenomen. "Nu is de consumptie te laag en ook missen we de Russische afname, hoewel Rusland niet onze grootste markt is."
De commercieel medewerkster is ook niet erg optimistisch gestemd voor de komende weken, gezien het gebrek aan vraag en het huidige koude weer. Daarbij wordt met enige huiver gekeken naar de start van het Bretonse artisjokkenseizoen, dat na een milde lente mogelijk vroeg van start kan gaan.
In de winter moeten de Spaanse paarse artisjokken hoofdzakelijk concurreren met product uit Italië en Egypte. "Ze hanteren lage prijzen om marktaandeel te winnen, maar bieden niet zo'n kwaliteit als de onze aan", zegt Joséphine.
Volgens haar heeft het product genoeg toekomstperspectief: "Het is een gezond product en ideaal voor consumptie na een vakantie vol excessen. Bovendien hebben de artisjokken een grote culinaire waarde en worden de smaak en textuur gewaardeerd door de professionele koks. Ons doel is om te laten zien hoe makkelijk het product te consumeren is."