Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Filip Verlae: "Zomermaanden waren niet slecht"

Veldslamarkt in een dip door hogere aanvoer

Tholen - De zomer was vrij goed voor de veldslatelers, maar sinds anderhalve week is de prijs naar beneden gekelderd. "We zitten op het ogenblik met heel slechte prijzen", vertelt teler Filip Verlae. "De laatste dagen is de prijs in elkaar gezakt. Daarvoor was het een normale prijs van rond de 2 euro gemiddeld. Dat was voor de zomermaanden niet slecht. Juli en de helft van augustus waren trouwens vrij goed. Het voorjaar was niet denderend. Maar nu is het erg laag, vandaag zitten we met prijzen tussen 30 en 40 cent per kilo."

Stijgende aanvoer

De reden is het feit dat de productie in een paar dagen sterk is gegroeid. "De aanvoer bij de veiling is praktisch verdubbeld. Het warme weer heeft er ook zeker mee te maken. Volgende week wordt er iets frisser weer voorspeld, dus waarschijnlijk gaat de veldsla dan ook iets trager groeien. Misschien trekken de prijzen dan weer aan."

Concurrentie

Filip Verlae teelt zijn veldsla voor Tomabel. Hij geeft aan dat de groep nog steeds uit hetzelfde aantal bestaat. "Ik denk dat er voor het ogenblik geen telers zijn die er aan denken om met deze teelt beginnen, omdat de prijzen de laatste jaren toch gemiddeld niet zo denderend geweest zijn. We zitten daarnaast met concurrentie van Duitsland en Frankrijk. Als het daar goed groeit is de vraag minder. Die landen zijn echt grote producenten, het areaal is daar groter dan hier in Belgiƫ en Nederland." Hij denkt zelf ook wel eens om aan een nieuwe teelt te beginnen. "Maar dat is bijna niet haalbaar. Wat moet je gaan doen? Investeren in iets nieuws kost veel geld. Ik heb de indruk dat heel de tuinbouwsector in malaise is. De prijzen staan overal onder druk en er zijn helaas nog maar weinig jongeren die interesse hebben in deze branche."

Voor meer informatie:
Filip Verlae
Pater van Eeckestraat 22
8870 Izegem
Tel: (051)-311801