Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Interventie gehonoreerd: tomaten naar voedselbank

Voedselbanken Nederland, LTO Nederland, het Ministerie van Economische Zaken, DPA en RVO.nl werken samen om uit de markt genomen tomaten een goede bestemming te geven.

Op woensdagmiddag 27 augustus werden 4.000 kilo verse tomaten omstreeks 20.00 uur aangeboden bij de Voedselbank in Arnhem. Het was de eerste vracht producten die door de overheid uit de markt genomen worden als gevolg van de Russische boycot van groente en fruit. Ruim 4.600 huishoudens krijgen hierdoor deze week nog verse tomaten in hun wekelijkse pakket, waarvoor zij in aanmerking komen.

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken: "Deze tomaten komen gelukkig goed terecht. Als er uit noodzaak groente en fruit uit de markt genomen moet worden, dan is dit de beste weg en ik roep andere boeren en tuinders op om het voorbeeld te volgen als dat kan. Samen met de Voedselbanken Nederland, LTO Nederland en de telersorganisaties doen wij er alles aan om ervoor te zorgen dat het mogelijk wordt om goed voedsel aan de voedselbank te geven, als dit uit noodzaak uit de markt genomen moet worden. Op ons aandringen zijn de Europese voorwaarden zo opgesteld dat wij in Nederland groente en fruit via voedselbanken kunnen afzetten als het uit de markt gehaald wordt. Voor boeren en tuinders biedt dit voordeel, omdat er een hogere vergoeding voor komt, waaronder kosten voor distributie."

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland is blij met de maatregel van EZ: "Het feit dat Staatssecretaris Dijksma heeft aangekondigd dat de tarieven voor groenten en fruit die naar de voedselbank gaan hoger zullen liggen, wordt door ons met goedkeuring ontvangen. Wij hebben er samen met DPA, het ministerie van Economische Zaken en Voedselbanken Nederland alles aan gedaan om de route via de Voedselbanken te openen. We staan hier van harte achter en vragen onze leden die hun producten aanbieden voor interventie ook voor deze optie te kiezen".

 "De bestaande incidentele samenwerking tussen veilingen en voedselbanken krijgt met de nieuwe afspraken een structureel karakter. Dankzij een centraal meldpunt kunnen vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten. Het is een logistieke uitdaging om de verse producten tijdig bij klanten van de voedselbanken te krijgen. De komende weken zal blijken hoeveel product er in deze crisisperiode beschikbaar komt", zegt Kees Wantenaar, voorzitter van DPA en GroentenFruit Huis.

Monny Querido, bestuurslid voedselverwerving bij Voedselbanken Nederland: "Het is fantastisch dat alle betrokken partijen zoals LTO, alle telers en tuinders in goede samenwerking met het ministerie van Economische Zaken deze leveringen mogelijk hebben gemaakt. Onze klanten krijgen nu prachtige, verse groente en fruit in hun voedselpakket"


Bron: LTO Noord
Publicatiedatum: