Tsjechië heeft paprikateelt goed op de rails
Paprika is een veel geconsumeerde groente in Tjechië. Afgelopen jaren werkten telers en supermarkten dan ook hard om de binnenlandse productie goed op gang te krijgen. Met succes. De vollegrondsteelten zijn flink uitgebreid en zeker sinds de introductie van drip-systemen en kleine tunnelkassen hebben telers de paprikaproductie goed op de rails. Het seizoen start nu 2 tot 3 weken eerder en de totale opbrengst is toegenomen. Resultaat: import van Hungarian Wax en Palermo-types is tijdens het vollegrondsseizoen niet meer nodig.
Hungarian Wax
ZOSI Agro is zonder twijfel de grootste paprikateler van Tjechië. Via Rijk Zwaan-distributeur Reprosam heeft dit bedrijf onder meer Century RZ en Galga RZ (beiden Hungarian Wax) staan. Eigenaar Tomas Zoufaly: "Dit jaar doen we ook grote proeven met Bravia RZ. De resultaten zijn veelbelovend. Al onze paprika's telen we in het zuiden van Tjechië. Begin juli starten we met Hungarian Wax, later volgen de Kapia- en Palermo-types. Deze rassen hebben wat meer zon nodig om af te rijpen."
Palermo type
De paprika's van ZOSI Agro liggen onder meer bij Globus. Deze hypermarktketen streeft een divers en goed gevuld versschap na. Het liefst met producten van lokale telers. De samenwerking tussen Globus en ZOSI is dan ook een logische. "Dankzij ons formaat voldoen we aan de productaantallen en wensen van Globus", vervolgt Zoufaly. "En met de Palermo-types konden we destijds ook iets heel nieuws aanbieden. We hebben dit type eerst 2 jaar zelf beproefd. Uiteindelijk bleek Mabrouka RZ het beste opgewassen tegen ons continentale klimaat. Afgelopen seizoen stapten we over op de lekkere zoete Massouda RZ. Globus verkoopt de Palermo's in flow-packs van 250 gram. Dat zijn 2 tot 3 paprika's."
Teeltadvies
"Samen met Zbynek Skvára hebben we nu ook proeven met geblokte paprika's uitgezet. Eens kijken hoe dit type reageert op de lokale omstandigheden. Reprosam begeleidt ons hierbij. Tijdens het seizoen komen de crop specialisten wekelijks langs om teeltadvies te geven. Daar ben ik erg tevreden over. Daarnaast liften we dankbaar mee op Reprosams ketennetwerk. Niet alleen wat betreft paprika's, maar ook met augurken, aubergines en wittekool. Al gedurende lange tijd. Zo was twintig jaar geleden mijn eerste teelt augurk Harmonie RZ van Rijk Zwaan."
Bron: Chain magazine Rijk Zwaan
Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
www.rijkzwaan.com