Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
lagere aanvoer glasgroenten laat prijzen stijgen

“Prima prijzen in courgettemarkt”

Tholen - Een lage aanvoer in de courgettes heeft weerslag op de prijzen. Die zijn opgelopen naar 70 cent voor geel en groen. Teler Helmoed Meijer: "Sommige zomers vallen de puzzelstukjes op de juiste plek. Dan gaat het hard."
 
In de meeste glasgroenten laat de daghandel deze week betere prijzen zien. De lagere aanvoer en afgesloten contracten zorgt voor krapte op de vrije markt en oplopende prijzen voor onder andere paprika, komkommer, tomaat en aubergine. Ook in de courgettes zijn de prijzen opgelopen vanwege de lagere aanvoer.

De courgettes zien er prima uit, maar de weersvoorspellingen niet al te best. De productie ligt laag op het moment.
 
Vrachtwagenwerk
In de courgetteteelt speelde meeldauw dit seizoen een belangrijke rol voor glastelers die vroeg poten, rond eind maart. Zij zijn vanwege de ziektedruk eerder uit productie gegaan. Ook de vollegrondstelers zijn door regen en hitte vroeger gestopt dan normaal. Tel daarbij op dat veel glastelers vorige week geplant hebben en de komende veertien dagen nog niet produceren, en de krapte op de markt is verklaard. "Bovendien groeit het momenteel ook niet al te hard", vertelt Helmoed Meijer, teler van gele courgettes. "Iedereen snijdt minder. Dat geeft lucht." Van de Russische boycot hebben de courgettes geen last. "Gele moet je binnen 3 a 4 dagen eten. Anders is het over qua houdbaarheid. Rusland is vrachtwagenwerk."
 
De lage aanvoer resulteert in een prijs van rond de 70 cent voor geel en groen. "Voor deze tijd is dat prima", vindt Meijer. Ook de verwachtingen voor de rest van het seizoen zijn helemaal niet slecht. Voor een grote toename van de teelt, waar in de courgettesector sprake van kan zijn na een periode met goede prijzen, is het te laat. "Als je nu je teelt niet geregeld hebt, is het klaar. Dan wordt het volgend voorjaar."

www.eetcourgette.nl