Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In deze periode zijn biologische Ivoriaanse kokosnoten het goedkoopst"

In Ivoorkust zijn er jaarrond kokosnoten beschikbaar. Er zijn meerdere oogsten per jaar. Volgens Stéphane Djédji, manager van Bethlehem Commodities, komt de oogst van dit kwartaal traag op de markt vanwege Ramadan en het begin van het mangoseizoen.

"De teelt verloopt normaal, met oogsten elke vier maanden voor de hybride rassen en elke vijf maanden voor het Grand Ouest Africain (GOA) ras. Wij beschikken over 200 hectare volledig biologische teelt. Toch zijn er wat moeilijkheden door lastige klimaatomstandigheden en iets minder regen. Op het vlak van gewasbescherming valt er niets te melden. Dankzij overheidssteun verloopt alles soepel", zegt Djédji.

"Zoals elk jaar vertraagt de vraag in de maand maart. Dit is te wijten aan drie factoren. Ten eerste wordt wereldwijd Ramadan gevierd, wat andere gewassen bevoordeelt en onze export naar Europa vertraagt. Ten tweede zijn telers, pakstations en exporteurs druk in de weer met de start van de mango-oogst. Mango is een zeer winstgevend product. Ten slotte is Rusland, onze belangrijkste markt, door de aanhoudende sancties en het dure transport vrijwel onbereikbaar geworden."

Tijdens deze rustige periode voor export wenden Ivoriaanse kokostelers zich tot oliemolens op de lokale markt. "Oliemolens in Ivoorkust nemen de gebroken en gedroogde kokosnoten op. We richten ons ook op landen in de regio, zoals Mali, Senegal en Burkina Faso, en we slagen er nog steeds in om een fatsoenlijk volume naar Europa te exporteren. We zijn trouwens blij te kunnen constateren dat onze export vergeleken met dezelfde periode van vorig seizoen verbeterd is."

Volgens Djédji hebben Europese klanten er alle belang bij om te profiteren van de lage vraag in deze tijd van het jaar. "Kokosprijzen zijn niet vast, maar veranderen volgens de vraag. Prijzen zijn lager in deze tijd van het jaar en zullen snel stijgen vanaf mei. Daarom is dit het beste moment om Ivoriaanse kokosnoten te kopen."

"Nederland, een hub voor re-export, laat ook in deze periode een goede vraag zien. We ontvangen ook steeds meer bestellingen uit Frankrijk en het Midden-Oosten. Ivoriaanse kokosnoten overtuigen en bouwen loyaliteit op, mits we erin slagen toegang te krijgen tot markten. Dit komt voornamelijk omdat ze volledig biologisch zijn, we voegen geen meststoffen toe. Ook hebben we de gewenste maten, van A40 (550-650 gram) en B50 (400-549 gram) tot zelfs A35 (650-900 gram) in kleinere volumes", besluit Djédji.

Voor meer informatie:
Stéphane Djédji
Bethlehem Commodities
Tel: +225 05 05 89 91 62 (Ivoorkust)
b.commoditieslimited@gmail.com

Publicatiedatum: