Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Senegal vraagt speciale vrijwaringsregeling voor uienproductie

De president van Senegal, Macky Sall, heeft gevraagd of de uienmarkt georganiseerd mag worden volgens een speciale vrijwaringsregeling voor de landbouw, die is bepaald door het WTO. Op deze manier kan de uiensector voldoen aan de jaarlijkse behoefte van het land, die geschat wordt op 230.000 à 240.000 ton.



Sall benadrukte de belangrijkheid van de zelfvoorziening van het land op het gebied van de voedselproductie. De uiensector kan voldoen aan de totale vraag van het land, maar de uien kunnen niet verkocht worden doordat de markt overspoeld is met geïmporteerde uien die minder duur zijn. De speciale vrijwaringsregeling voor de landbouw kan de uiensector beschermen tegen een sterke, exterieure concurrentiedruk doordat het land zijn douanerechten mag verhogen in geval van een massieve importtoename.

Ook heeft de president gevraagd om de uitvoering van een effectief seizoensbeheer om zo de nationale productie beter te beschermen. Hij heeft eveneens geëist van de producenten om meer gebruik te maken van conserveringstechnieken.
De nationale unie van handelaren en fabrikanten in Senegal (UNACOIS) heeft eind april dit jaar een overeenkomst ondertekend om de hele locale uienproductie op te kopen. Het akkoord werd gemaakt met de uientelers van de interprofessie met prijsdaling als doel. De afgesproken prijzen variëren van 0,42€/kg op de boerderij tot 0,50€/kg op de markt. Zoals in het akkoord is vermeldt, zijn de uien die geproduceerd zijn in Niayes en in de vallei van de rivier de Senegal 0,33€/kg.

Publicatiedatum: