Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guillaume Fouquo, La Guitoune

"Mager jaar voor Franse abrikozen"

Guillaume Fouquou is de eigenaar van la Guitoune, en teelt groenten en fruit voor de directe afzet. De winkel biedt een zo breed mogelijk assortiment aan, aangeleverd door verschillende telers. Guillaume: "Als gevolg van het slechte weer is het een rampzalig jaar voor abrikozen. Ik ken telers die maar 10% van hun fruit hebben kunnen oogsten."

"De helft van de abrikozenoogst werd in het voorjaar verwoest door vorst en de rest werd drie weken geleden door hagel getroffen. De overgebleven abrikozen zijn niet zoet genoeg en voor perziken ziet de situatie er niet veel beter uit." Ondanks de matige kwaliteit zijn de prijzen vergelijkbaar met die van voorgaande jaren. "De volumes Spaans en Frans steenfruit zijn zeer beperkt en dit drijft de prijzen op."



Guillaume teelt 25 tomatenrassen in kassen met zonnepanelen. "We geven kleur aan het groentenschap, zelfs al leveren sommige rassen maar bescheiden opbrengsten op. We kunnen vier tot vijf rassen in grote volumes leveren. Andere rassen, zoals kleine zwarte tomaten, maken ons aanbod compleet. We bieden onze tomaten in trays van 3 kilo aan. Toeristen verwerken ze graag in zomerse salades. Gedurende de zomermaanden bestaat de helft van de klanten van La Guitoune uit toeristen. Dit is niet vreemd aangezien het bedrijf zich dichtbij toeristische trekpleisters zoals de Gorges du Verdon en lavendelvelden bevindt. 


De tray met drie kilo tomaten

Op de Franse markt gaan de prijzen van tomaten momenteel weer omhoog. "We hadden drie weken vertraging als gevolg van het weer maar nu het mooi en warm weer is, trekt de markt weer aan. Consumenten eten meer tomaten dan vlees."

Het meloenenseizoen ging chaotisch van start. "Het weer was een maand lang slecht. De kwaliteit van de meloenen is echter niet geweldig. Begin vorige week zijn de prijzen met €0,20 gestegen."

Guillaume teelt al geruime tijd meloenen. "Acht jaar geleden teelden we op 60 hectare meloenen en op 10 hectare sla. Als gevolg van een zware hagelstorm verloren we 24 hectare. Hierna hebben we besloten om ons bedrijf in te krimpen en zijn we teruggekeerd naar de detailhandel. We runden al een winkel met bevriende telers. We behielden 18 hectare, waarvan 4 met kassen met zonnepanelen, waar we meer energie opwekken dan we momenteel verbruiken."

Guillaume teelt onder meer aubergines, paprika's, vroege aardappelen, sperziebonen, sla en courgettes. 

Voor meer informatie:
La Guitoune
Guillaume Fouquou
0771029381 
Publicatiedatum: