Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

De hoge prijzen in de VS bepalen de wereldmarkt op dit moment. Exporteurs in onder andere Mexico, Guatemala en Colombia kiezen deze markt als bestemming voor het fruit. In de VS liggen de prijzen ongeveer twee keer zo hoog als vorig jaar in dezelfde periode. De exportkeuze van de producerende landen is ook zichtbaar op de Europese markt. Op zich komt dat de Europese handelaren goed uit. Na enkele weken waarin Brazilië veel volume naar het continent verscheepte, met de daarmee gepaard gaande lage prijzen, is de aanvoer uit het Zuid-Amerikaanse land afgevlakt. Dat zorgt voor een welkom herstel van de prijs. De komende weken zijn cruciaal voor de Israëlische telers. Het weer kan het komende seizoen maken of breken.

Zuid-Afrikaanse telers maken goede prijzen

Hoewel telers jaarrond kunnen oogsten, ligt het hoogtepunt van het seizoen in de maanden januari tot mei. Jaarlijks stijgen de vraag en het volume, zeker de afgelopen vier jaar is die ontwikkeling snel gegaan. De horeca is de belangrijkste aandrijver voor de stijgende vraag. Van juni tot augustus daalt het volume om tegen oktober de weg omhoog weer te vinden.

Op dit moment zijn voor de telers uit Mpumalanga aan de markt. De prijs varieert van R10 (0,67 euro) tot R15 (1 euro) per kilo. Doorgaans worden de limes per drie kilo aangeboden. Een teler vertelt dat de prijzen in deze periode van het jaar voldoende zijn om kostendekkend te zijn. In het najaar kunnen de prijzen verdubbelen en tijdens de winter op het zuidelijk halfrond kunnen de prijzen oplopen tot R50 (3,38 euro) of R60 (4,05 euro) per kilo.

Zuid-Afrikaanse telers focussen op de Tahiti en de Bearss lime. Volgens een grote teler in Mpumalanga zijn de prijzen op de binnenlandse markt beter zijn dan de exportprijzen. Daardoor wordt het grootste deel van de productie op de binnenlandse markt afgezet. Daarnaast worden de limes ingevoerd uit Brazilië om tegen het einde van de winter aan de vraag te kunnen voldoen.



Mexico neemt stokje over van Brazilië

De markt bevindt zich op het kantelpunt van de seizoenen, zoals traditioneel in april. De aanvoer uit Brazilië neemt af, terwijl de Mexicaanse volumes langzaam stijgen. Uiteindelijk zal daardoor de prijs in de VS gaan dalen na een periode met hoge prijzen. "Dat gebeurt altijd in april en we zien het nu gebeuren," vertelt een handelaar. In Mexico lijkt het weer het normale patroon te volgen. Twee jaar geleden liepen de prijzen hoog op nadat zware orkanen over het gebied trokken.

Guatemala profiteert van prijspiek VS

Het land komt aan de markt als de prijzen in de VS pieken. Niet verwonderlijk dat de exporteurs proberen een graantje mee te pikken van die markt. De exporteurs hebben tot nu toe weinig oog voor de Europese markt. Slechts enkele bedrijven exporteren de limes naar dat continent. Schommelingen in het volume komen voor rekening van de exporteurs en niet van de productie, vertelt een handelaar. Naar verwachting zal het seizoen iets eerder beginnen. Vorig jaar lagen de prijzen het hele seizoen op een acceptabel niveau en naar verwachting houdt de markt die trend vast.

VS: hoge prijzen drukken de vraag

Met de druk op de markt en de hoge prijzen is de vraag naar dit citrus klein. Naar verwachting zal dat wel veranderen nu het volume stijgt. De aanvoer zal wekelijks stijgen, verwacht een handelaar. Tussen juni en augustus piekt het volume. Momenteel is de aanvoer uit alle regio's in Mexico, van Veracruz tot Michoacán. Het volume is stabiel. Kleur en houdbaarheid zijn ook goed, aldus een handelaar. Over enkele weken, eind mei/begin juni zal de hitte een rol gaan spelen, wat zichtbaar zal worden in de kwaliteit.

Op dit moment is er aanvoer uit Guatemala, Colombia en Peru. Dat die landen aan de markt zijn, is een prijskwestie. "Deze landen zijn altijd aan de markt als de prijs boven de 20 dollar uitkomt," vertelt een handelaar. Die hoge prijs is gedeeltelijk het gevolg van een goede vraag. Limes worden steeds populairder, hoewel de vraag nu afvlakt door de hoge prijs. Kalibers 110-150 limes brengen 46 dollar op; 175-200 38-40 dollar, 230-250 25-26 dollar. Dat zijn prijzen die grofweg twee keer hoger liggen dan vorig jaar in dezelfde periode. Die prijs heeft een effect op de markt. In de komende weken zal de aanvoer toenemen met een goede vraag. Een importeur verwacht dat er uiteindelijk meer aanbod dan vraag zal zijn, wat gebruikelijk is. Tot eind mei zal de prijs een dalende trend inzetten.

Israël: weer bepalend in komende weken

De telers zijn druk in de boomgaarden om de limes in de gaten te houden, maar de oogst laat nog pakweg twee maanden op zich wachten. Het weer in de komende maanden zal de opbrengst en kwaliteit bepalen. Telers hopen op een beter jaar dan in de afgelopen jaren.

De afgelopen drie jaar werden de telers geconfronteerd met hittegolven, waardoor de rijping van het fruit versneld werd en de aanvoer vroeg in het seizoen piekte. Dat overschot bij de start van het seizoen ging gepaard met kleine kalibers. Kleine limes zijn doorgaans ongeschikt voor de export en worden daarom op de binnenlandse markt gebracht. Dat resulteerde in lage prijzen. Daarnaast kleurt het fruit lichter door de warmte, wat nadelig is voor de export. Hoewel er geen verschil is in kwaliteit, heerst in veel exportgebieden de gedachte dat groene limes beter zijn dan lichter groene.

Op de internationale markt staan de Israëlische limes tegenover de Spaanse aanvoer en de productie uit andere landen die dichter bij de Europese markt liggen. Daardoor dreigt Israël haar nichepositie in die markt te verliezen. Europa en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste exportmarkten. De afgelopen jaren liep die handel goed door de kleinere volumes uit Zuid-Amerika en Mexico. Het is echter vooral de Spaanse concurrentie die de exporteurs in de weg zit.

Op de lokale markt valt de consumptie van limes in het niet tegen de consumptie van citroenen, wat het gevolg is van hoge prijzen en relatieve onbekendheid. Hoewel de cijfers nog laag zijn, is er wel een stijgende lijn te zien.

Duitse vraag stijgt met hogere temperatuur

Het gros van de limes op de Duitse markt komen momenteel uit Brazilië en Mexico, hoewel her en der ook nog altijd vruchten uit bijvoorbeeld Egypte opduiken. De doorsnee (groothandels)prijs per stuk ligt op dit moment tussen de 0,20 en 0,23 euro. De handelaren spreken over een normale prijs rond deze tijd van het jaar, ook omdat de toevoer al enkele weken stabiel blijft.

Omdat de temperatuur de afgeweken week ook in Duitsland op veel plekken steeg, liep de vraag naar limoenen behoorlijk op. Handelaren verwachten dan ook dat de prijs de komende periode iets zal gaan zakken.

Frankrijk: Aanbod zal dalen
"Ik schat dat de Franse limesmarkt jaarlijks 8-10% groeit," vertelt een Franse importeur. "Dit zie je eigenlijk overal in Europa gebeuren. Ik denk dat de vraag in Frankrijk door het heerlijke weer deze dagen wel verdriedubbeld is." De handelaar importeert veel limes uit Brazilië. "Daar heeft het van oktober tot en met januari buitensporig veel geregend. Normaal importeren we vanaf half december stabiele volumes uit Brazilië, maar dit jaar zijn de eerste volumes pas begin februari in Frankrijk gearriveerd. Volgens de officiële cijfers lagen de volumes vanaf toen wekelijks 15-20% hoger dan andere jaren. Er zijn over een relatief korte periode dus grote volumes onze kant op gekomen. Sinds een dag of 15 zitten we in een tegenovergestelde tendens. De Braziliaanse volumes beginnen flink af te nemen en het aanbod zal straks minder zijn dan normaal is voor deze tijd van het jaar."

"De Europese import vanuit Mexico verloopt ook niet zonder problemen. Er is al bijna drie maanden weinig Mexicaans fruit beschikbaar en de lokale prijzen liggen er hoog. Dit heeft de verkoopprijzen in Amerika, de belangrijkste afnemer van Mexicaans fruit, flink doen oplopen en hierdoor komt er heel weinig Mexicaans fruit op de Europese markt. De beperkte Braziliaanse en Mexicaanse volumes gaan er naar alle waarschijnlijkheid voor zorgen dat de Europese limoenprijzen de komende dagen behoorlijk zullen stijgen."

De handelaar verwacht wel dat er binnenkort Colombiaans volume beschikbaar zal zijn in Frankrijk. "Ook Colombia exporteerde door de hoge prijzen liever naar de Amerikaanse dan naar de Europese markt, maar nu de Mexicaanse volumes toenemen en de prijzen in Amerika weer zakken, probeert Colombia weer mee te doen op de Europese markt." Wat opvalt, is dat er in Frankrijk steeds meer vraag is naar onbehandelde limoenen. "Zowel Brazilië als Mexico leveren limoenen die in ieder geval na de oogst niet meer behandeld zijn. Spanje en Marokko doen dit ook, wat transport-technisch natuurlijk veel makkelijker is." Citroen en limes zijn op de Franse markt geen concurrenten. "De citroen wordt vooral gebruikt om mee te koken. De limes zijn dan weer populaire cocktailingrediënten."

Nederland: limesmarkt herstelt na slechte start
De markt voor limes is de afgelopen tijd erg slecht geweest in Europa. "Het is allemaal begonnen toen de prijzen in week 7 een flinke daling hebben ingezet. Reden voor deze prijsdaling is gelukkig wel te herleiden, Brazilië heeft - startende met de export van week 4 t/m week 11- variërend tussen de 20% en 40% meer limes gestuurd dan in de jaren ervoor, en in de eerste weken van het jaar is de consumptie van limes altijd een stuk lager in Europa. Het was volgens importeurs kortom een simpel optelsommetje. Momenteel is de markt herstellende. De laatste weken zijn de exportvolumes uit Brazilië lager dan voorgaande jaren. Mexico stuurt haast niets naar Europa omdat ze op het moment een hele goede markt met goede prijzen hebben in hun belangrijkste afzetmarkt, de Verenigde Staten. En de productie is in deze tijd ook nog gelimiteerd. Er zijn nog wel redelijk wat oudere partijen limes in de markt op dit moment, maar die zullen in de aankomende één à twee weken ook hun bestemming krijgen. Hierna zal de markt weer op een normaal en gezond niveau moeten komen. Naar verwachting van de importeurs zullen de exportvolumes uit Brazilië stabiel blijven of misschien zelfs een beetje zakken. En de eerste volumes Mexicaanse limes zullen pas het water op gaan in week 17/18, mits de prijzen hier in Europa beter worden. Anders zullen ze gewoon naar de Verenigde Staten blijven sturen. Nu de temperaturen hoger worden in Europa zal ook de consumptie toenemen. En met de huidige exportvolumes zal dat waarschijnlijk zorgen voor een prijsstijging. Of de prijzen weer gelijk richting de €10 tot 12 euro gaan betwijfelen de importeurs, maar 6 tot 8 euro is volgens hen wel haalbaar."

China: stijgende internationale vraag te klein voor productieoverschot

De regio Anyue is China's belangrijkste teeltregio voor de limes. De productie stijgt jaarlijks. Voor het huidige seizoen raamt USDA een stijging van 15% in het volume. Hoewel de export blijft stijgen, is die groeiende export onvoldoende om het grotere volume op te nemen. Telers vrezen verliezen doordat de gemiddelde prijs stagneert. De limes worden vooral verwerkt, de consumptie van verse limes is klein.
Op dit moment wordt er geïmporteerd uit de VS. Deze limes zijn beschikbaar tot juni. Hoewel de kwaliteit goed is, vallen de maten groot uit en dat wordt minder geapprecieerd door de Chinese consument. Met de handelsoorlog en de importtarieven die de VS en China afkondigden is het onduidelijk hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Later in het jaar komt Zuid-Afrika aan de markt.

Australië: Indonesië belangrijkste exportmarkt

De piek in de jaarronde aanvoer valt tussen januari en april. Er is momenteel een groot volume beschikbaar in de markt, vooral in de noordelijke staten heeft de handel over het volume geen klagen. Volgens de laatste cijfers van Hort Innovation daalde de productie en opbrengst van citroenen en limes, die in de statistieken gecombineerd worden, voor het jaar eindigend in juni 2017. Slechts 1% van de citroenen en limes wordt geëxporteerd. Daarvan gaat meer dan de helft naar Indonesië. De import steeg met 21%. De meeste importlimes werden ingevoerd uit de VS. In marktjaar 2016/2017 werd meer dan 10.000 ton limes geproduceerd in Australië, tegen 31.397 ton citroenen.