Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt meloenen

Terwijl de landen op het zuidelijk halfrond het einde van de seizoenen zien naderen, maakt het noordelijk halfrond zich op voor de start van het seizoen. Voor Brazilië was de start van het seizoen goed, maar na de jaarwisseling zakte de vraag weg. Een van de oorzaken zijn de andere landen in de regio die aan de markt kwamen: Honduras, Guatemala, Costa Rica en Panama. Ze zetten allemaal meer in op export. Daar bovenop daalt de vraag in traditionele markten als Europa, waar de winter toeslaat in de eerste maanden van het jaar. Ondertussen maken de Zuid-Europese landen zich op voor de start van het seizoen in de komende weken. In de VS is de eerste vroege oogst vertraagd door een plotseling koudefront dat overtrok.

Brazilië: goede start seizoen, matig einde
Deze maand verscheept Brazilië de laatste meloenen aangezien in april naar verwachting het Spaanse seizoen begint. Exporteurs vermijden de Spaanse concurrentie en de hogere importheffingen voor de EU. Dat betekent dat de oogst in de regio's Rio Grande do Norte en Ceara terugloopt.
Terugkijkend begon het seizoen goed in augustus 2017. Met het einde van het Europees seizoen steeg de export van Brazilië. De productiviteit lag dit jaar lager door watertekorten. Europa is de grootste afnemer van de meloenen. Normaal daalt de consumptie op het noordelijk halfrond vanaf september. Dit jaar werd in de periode augustus tot februari 213.000 ton geëxporteerd, wat 1% meer is dan in het voorgaande seizoen. De omzet steeg met 10% over diezelfde periode.

In de eerste maanden van 2018 daalde de export, wat een normale ontwikkeling is. Naast de kleinere vraag uit Europa kampten de telers met weer gerelateerde problemen in de belangrijkste teeltgebieden. Door onder andere een hogere luchtvochtigheid, wat zijn weerslag had op het volume, werd in februari 30% minder geëxporteerd dan in januari. Daarnaast nam de concurrentie uit andere landen in Latijns-Amerika toe. Costa Rica en Honduras kwamen als eerste aan de markt



Guatemala grootste exporteur
Guatemala is Spanje voorbij gestreefd als grootste meloenenexporteur ter wereld. Dat blijkt uit data van COMTRADE. Van de 2.429,17 miljoen kilo meloenen die wereldwijd verhandeld werden had het land een aandeel van 455,34 miljoen kilo. De Spaanse export kwam uit op 444,37 miljoen kilo. In voorgaande jaren waren die rollen nog omgedraaid.

Honduras wil meer export
Vanaf april start het land de export van 18 containers meloenen per week naar Mexico. De laatste overeenkomsten met de Mexicaanse autoriteiten werden in de laatste dagen van maart afgerond. Naast Mexico is er export naar Japan, VS, Zuid-Korea en Centraal-Amerika. Daarnaast heeft het land interesse in de export naar Chili. Eerder dit seizoen bereikten de eerste containers de haven van Taiwan.

Panama: exporteur ziet kansen
Onder het landelijke label Panama Exporta is een meloenenexporteur toegevoegd dat zich richt op de export naar Azië. De exporteur heeft momenteel voet aan de grond in Engeland, Nederland en de VS. Tijdens het seizoen 2017/2018 exporteerde het bedrijf 100 containers naar de internationale markt.

Zuid-Afrika: goed seizoen in noorden
Het watermeloenenseizoen in het noorden verliep nogal anders dan in het zuiden. Zoals een handelaar het verwoordt: "Alles wat met watermeloenen gebeurde, was in het noorden". In de Kaapregio waren geen grote volumes beschikbaar en ook de kwaliteit viel tegen. Het noorden had een heel ander scenario, waar een handelaar het seizoen als goed betiteld. De gemiddelde prijs in maart lag 20% hoger dan vorig jaar. De pitloze watermeloenen vormen een fractie van de totale watermeloenen productie in Zuid-Afrika.

Het was een droge en vroege zomer in het noorden. In oktober en november viel er wat hagel. De telers in het uiterste noorden, tegen de grens met Zimbabwe, irrigeren de velden. Voor de telers meer naar het zuiden in Limpopo Waterberg was de regen onvoldoende. Daardoor waren de volumes lager en maten kleiner.

Op de Tshwane groothandelsmarkt zijn de volumes aanzienlijk. De vraag is iets teruggelopen als gevolg van het veranderende weer. De watermeloenen komen momenteel uit het Zuiden van Limpopo en Vrijstaat. Het seizoen loopt tot eind mei, wat iets later is dan normaal en de vraag blijft goed. Vooral de vraag uit de supermarkten is goed. Normaal ligt de vraag in maart zo'n 20% hoger dan in december. Dit jaar is het verschil echter 30%.

Italianen wachten op binnenlands product
Buiten het Italiaanse seizoen is er weinig vraag naar meloenen en watermeloenen, vertellen enkele handelaren in het midden van het land. Het binnenlandse seizoen kan elk moment beginnen, maar het zal nog enkele weken duren voordat de grote volumes beschikbaar zijn. De miniwatermeloenen uit Centraal-Amerika zijn beschikbaar tot eind maart. De prijs staat rond de 1,20 per kilo. Een "klein prijsje" typeert een handelaar. Meloenen brengen 3 tot 4 euro per kilo op. Meloenen uit Noord-Afrika brengen 2,20 euro per kilo op. Volgens een handelaar hebben de netmeloenen uit Marokko een goede smaak, maar is er weinig vraag. Vorige week stond de prijs nog op 3 euro per kilo, op 29 maart was die prijs gezakt tot 2,20 euro. De gele meloenen uit Brazilië brengen 1 euro per kilo op. "Het is geen grote markt," vertelt een handelaar over de importmeloenen. "De Italiaanse consument associeert meloenen met de hitte van de zomer en tot nu toe zijn de temperaturen meer winters." Watermeloenen worden ingevoerd uit Costa Rica (1,20 euro/kg) en Panama. Een handelaar vertelt dit jaar geen watermeloenen geïmporteerd te hebben, omdat hij voorzag dat er geen vraag zou zijn.

Spanje: Murcia grote exporteur meloenen
Binnen Spanje is Murcia de grootste leverancier van meloenen. In 2016 exporteerde deze regio 228,56 miljoen kilo meloenen. Met dat cijfer staat de regio onder Guatemala en boven Brazilië, dat 224,79 miljoen kilo meloenen. De andere Spaanse regio's exporteerden gezamenlijk 215,81 miljoen kilo. Spanje domineert nog altijd de Europese watermeloenenmarkt. Dit enorme volume maakt het echter lastig om goede prijzen te realiseren. Zo'n 85% van de Spaanse watermeloenen wordt in Europa vermarkt.

In Frankrijk is het nog geen lente
"De import van meloenen in Frankrijk is ietwat vertraagd", zegt een handelaar. "Dit heeft te maken met de vroege Pasen. Uit Marokko komen goede volumes, maar de volumes uit Senegal vielen tegen." Er worden in Frankrijk op het moment weinig meloenen geconsumeerd. "De temperaturen zijn simpelweg nog te laag. Er hangt nog geen lentesfeer en dan eten mensen geen meloenen."

Een andere handelaar benadrukt de populariteit van de Charentais meloenen. "Als er één product is dat aan populariteit wint, dan is het deze meloen." De importactiviteiten van deze handelaar beginnen in Marokko en gaan daarna verder in Spanje. Hij eindigt het seizoen met Franse producten.

Duitsland consumptie stabiel ondanks kou
In de Duitse importhandel loopt het overzeese meloenenseizoen langzaam op zijn einde. De importeurs verwachten nog ongeveer een maand enkel uit Latijns-Amerika te importeren, waarna ook de meloenen uit Zuid-Europa weer langzaamaan op de markt zullen verschijnen. Momenteel wordt Honduras genoemd als een zeer belangrijk teeltgebied, evenals Costa Rica en Brazilië. De importeurs klagen over vertraagde leveringen uit Latijns-Amerika: toch is dit geen grote schadepost, aangezien de meeste grote handelsbedrijven meloenen niet als hoofdverdienste beschouwen.

Bij vrijwel alle soorten zijn de prijzen relatief stabiel, evenals het aanbod. Ook de vraag is boven verwachting goed: zelfs tijdens de koude weken in februari en maart werden bleef de consumptie relatief stabiel. Ook in aanloop naar Pasen bleef de vraag gelijk. Wel noemen de handelaren enkele langetermijntrends: zo zijn Marokkaanse Charentais-meloenen aan een opmars bezig ten koste van de Hondurese producten. Bij de watermeloenen gaat de trend duidelijk in de richting van pitarme of zelfs pitloze soorten. De honingmeloen blijft echter sinds jaar en dag met afstand de meest geconsumeerde variëteit.

Nederland: Cantaloupe verliest terrein ten koste van Galia
De vertragingen van boten maakten het de afgelopen week lastig om aan de volumes voor de Paasacties te voldoen. Dat gold voor de boten uit Costa Rica, Panama, maar ook vanuit Honduras. Voor watermeloenen is er nog altijd sprake van een goede marktsituatie. De staart van het Braziliaanse seizoen tot nu is gewoon heel goed geweest. Bij gele meloenen zien importeurs daarentegen een dipje, er is voldoende aanvoer, maar minder vraag. Galia-meloenen komen hoofdzakelijk uit Honduras. Die kwaliteit is wisselvallig, maar voor de goede meloenen wordt nog wel geld gemaakt.

Een opvallende trend de laatste jaren is volgens importeurs dat de Cantaloupe-meloen steeds meer uit beeld raakt. Ze zien de vraag de laatste jaren steeds meer verschuiven naar Charentais- en Galia-meloenen. Bij watermeloenen zien ze steeds meer vraag naar de pitloze mini-watermeloenen, hoewel de gewone watermeloenen goed opgenomen blijven worden. Voorheen gingen de kleine maten hoofdzakelijk naar Scandinavië, maar nu zie je met de pitloze variëteiten ook veel meer klandizie op bijvoorbeeld de binnenlandse markt.

Een producent/importeur van Costa Ricaanse meloenen spreekt van de beste seizoensstart in jaren. Voor hem heeft de klimaatverandering een positief effect, omdat elders in Centraal-Amerika de producties achterblijven. Tot en met week 20 zal er nog aanvoer zijn van Costa Ricaanse meloenen in Europa. Klein nadeel is dat de meloenen dit jaar wel een stuk kleiner vallen.

Zweden: gele meloenen in trek met Pasen
Brazilië is nog volop aan de markt in het Scandinavische land. De gele meloenen worden veel gebruikt tijdens diners met Pasen. In aanloop naar de feestdagen is de vraag dan ook groot. Het is de populairste meloen, al is er ook vraag naar Cantaloupe en Galia. De prijzen worden door een handelaar getypeerd als normaal met 1 euro voor Honeydew en 1,50 euro voor de andere rassen.

VS: kou vertraagd oogst Zuid-Florida
De aanvoer van watermeloenen lijkt wat krap te zijn en dat zal de komende week niet veranderen. Voor andere meloenen, zoals Cantaloupe en Honeydew, is de aanvoer gelijkmatig. Deze meloenen worden ingevoerd uit Centraal-Amerika (Guatemala, Honduras en Costa Rica) en Mexico. "Op dit moment zijn er nauwelijks importwatermeloenen en de binnenlandse productie is er ook nog niet," vertelt een handelaar. De eerste watermeloenen uit Florida werden rond 15 maart verwacht, maar door plotselinge kou is de oogst daar vertraagd. Naar verwachting komen de eerste watermeloenen uit Zuid-Florida begin april op de markt.

De aanvoer van Honeydew en Cantaloupe is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Tegen het einde van april worden de eerste binnenlandse meloenen verwacht. Het koude weer heeft invloed op de start van het seizoen. "De laatste jaren waren de eerste watermeloenen uit Noord-Florida er met Memorial Day (28 mei 2018), maar ik denk niet dat we ze dit jaar weer hebben rond die datum," aldus een handelaar. In juni wordt echter een clash verwacht als de watermeloenen uit Noord-Florida tegelijk met aanvoer uit Georgia op de markt zijn.

Momenteel is de vraag goed en laten de prijzen een licht stijgende trend zien. Cantaloupe en Honeydew kosten rond de 13 dollar FOB.

Australië in ban listeria-uitbraak
Als gevolg van een listeria-uitbraak bij een rockmelon teler in New South Wales heeft de sector deze maand averij opgelopen. Naar schatting komt de schade uit op 15 miljoen Australische dollar sinds de besmetting. De verkoop stokte doordat klanten het vertrouwen in de sector verloren, ondanks dat de uitbraak teruggebracht kon worden tot één teeltbedrijf. Deze week heeft een supermarkt in Queensland de meloenen weer in het schap gelegd. Aan de andere kant is de vraag uit de export gestegen. Een exporteur vertelt dat uit Japan de vraag toenam.