Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overstromingen leiden tot leveringsvertragingen

Neerslag bedreigt paranotenteelt in Bolivia

Vanwege de actuele overstromingen heeft de regering in Bolivia de noodtoestand afgekondigd en de provincie Pando deels laten evacueren. Deze noodtoestand heeft gevolgen voor de toegevoegde waardeketen van paranoten, één van de belangrijkste producten van Bolivia.


Natte wegen in de teeltregio Pando

Actuele oogst
Doordat veel bedrijven hun producten niet op tijd naar de haven konden sturen, zijn er momenteel reeds aanzienlijke leveringsvertragingen in de teelt. Bovendien zijn de lokale telers Vanwege de overstromingen in het regenwoud momenteel niet in staat om de noten op tijd te verzamelen, waardoor de kwaliteit van de paranoten beïnvloed wordt, aldus directeur Mario Ebel van het Duitse bedrijf Hylea Foods. "De paranoten groeien alleen in het regenwoud en kunnen niet in een plantage gecultiveerd worden. Dit jaar valt er extreem veel regen. Vanwege de overstromingen duurt het extreem lang om de ongeschilde noten van het regenwoud naar de bedrijven in de steden te brengen. Er zijn aanzienlijke leveringsvertragingen en achterstanden in de fabrieken.''


Lokale telers verpakken de paranoten in zogenaamde jumbozakken van circa 20 kg.

Naast de leveringsvertraging moet de branche rekening houden met mogelijke kwaliteitsproblemen. Mario: "De oogsttijd start normaal gesproken gelijktijdig met de regentijd van november tot begin april. Vanwege de overstromingen liggen veel noten onder water waardoor ze ontoegankelijk zijn voor de verzamelaars. Een groot risico voor de branche is dat de verzamelaars eind april/begin mei de goede en verrotte noten vermengen.'' Hylea Foods heeft dit risico erkend en reeds maatregelen getroffen. Tijdens de kwaliteitscontroles bij de inkoop worden de paranoten op vochtgehalte gecontroleerd. Mario: "Onze tip aan de branche is om het aflatoxinegehalte en de uitwerkingen op de smaak in de gaten te houden.''

Vanwege haar jarenlange ervaring en competentie binnen de branche heeft Hylea Foods het probleem echter onder controle. Het bedrijf heeft dan ook niet voor niets reeds een moderne bedrijf met hightech sorteerinstallatie volgens de modernste eisen gebouwd. Mario: "Door middel van blacklight zijn we in staat om aflatoxine tijdig te herkennen en de getroffen producten uit te sorteren. Deze fabriek is de modernste van Bolivia, waarmee we circa vijf jaar vooruit lopen op de concurrentie.''



Directe verkoop
Hylea Foods heeft het tot haar opgave gemaakt om de directe afzet van paranoten uit het regenwoud binnen de Europese handel op zich te nemen. Hierbij ligt de focus in de communicatie van haar duurzaamheidsprojecten voor de inheemse bevolking en de verzamelregio Fortaleza, waar zij van 550.000 hectare paranoten aankopen (122% groter dan Zwitserland). In de regio Fortaleza is het bedrijf traditioneel sinds 1919 zeer nauwe met de inheemse bevolking verbonden. Hier wordt uit privévermogen in sociale instellingen (bijvoorbeeld scholen, gezondheidscentra, woonhuizen, sanitaire instellingen enzovoort) geïnvesteerd om een menswaardig leven te ondersteunen. De investeringen die het bedrijf uit privévermogen stuurt, worden gefinancierd door een prijspremie op haar paranoten wanneer deze aan de handel verkocht worden.

Verdere informatie:
Hylea Foods AG
Geschäftsführung: Mario Ebel
Marie-Bernays-Ring 39
41199 Mönchengladbach
Tel: +49 (0) 2166 9681 - 721
Fax: +49 (0) 2166 9681 – 729
Publicatiedatum: