Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Limbua: bio blijft nog achter vergeleken bij conventioneel aanbod

"„Macadamianoten steeds populairder in de Duitse handel"

Macadamianoten hebben zich in de afgelopen jaren duidelijk weten te vestigen in de Duitse retail. Door de inspanningen van de discounters staat de voedingsstofrijke notenvariëteit steeds meer in de focus bij de Duitse consumenten en daarmee stijgt ook de consumptie geleidelijk aan. Het enthousiasme van de vakbezoekers voor de beursstand van de Limbua group - leverancier van biologische macadamianoten uit Kenia - was op de afgelopen BioFach in Nürnberg dan ook zeer groot. Ondanks het verdere groeipotentieel ziet de directie van de Duitse bedrijfstak momenteel nog enkele grote uitdagingen voor een verdere opkomst van haar product.
 

Hele macadamianoten vindt men zowel in de schappen van de biowinkels alsook in het conventionele schap

Vanwege haar formaat en de unieke smaak worden macadamianoten vaak de 'koningin onder de noten' genoemd. De vraag naar de smaakintensieve nootvariëteit neemt reeds sinds enkele jaren toe. Sinds de herfst van afgelopen jaar registreert Limbua Deutschland een sterk stijgende vraag naar premium bio-macadamianoten. Als gevolg daarvan zal er sprake zijn van een lichte prijsstijging bij de oogst die binnenkort op de markt gebracht zal worden. Hoewel Duitse discounters al sinds lange tijd conventionele macadamianoten in het assortiment hebben, is een groot aantal consumenten toch op zoek naar de premiumproducten. "Passend bij deze ontwikkeling zijn zowel de bio-macadamianoten (ongebrand) alsook de conventionele macadamianoten (overwegend geroosterd & gezouten) steeds meer vertegenwoordigd in de biovakhandel en in toenemende mate ook in de Duitse retail'', aldus verkoopleider Klaus-Werner Horlitz.


De noten worden geteeld en geoogst door kleine Keniaanse telers
 
Hoger prijssegment
Ondanks de constante marktontwikkeling voor biologische macadamianoten is het aandeel nog beperkt door het kleine aanbod aan biologische producten ten opzichte van conventionele producten. Bovendien is de huidige vraag niet zo enorm dat de noten met gebruikelijke soorten zoals walnoten en pinda's kunnen concurreren, ook in de biologische categorie. Dat heeft volgens Klaus-Werner deels met de onbekendheid bij de consumenten te maken: "Er zijn nog altijd veel consumenten die de noten en de producten die van macadamianoten gemaakt worden niet kennen. Een echte concurrent van andere noten zal de macadamia nooit worden aangezien ze eveneens in een hoger prijssegment ligt.'' 
 

Verkoopleider Klaus-Werner Horlitz bij de beursstand tijdens de afgelopen BioFach in Nürnberg

Daarom is het des te belangrijker de veelzijdige mogelijkheden van de noten te benadrukken.Want macadamia-olie is niet alleen een belangrijk bestanddeel in de cosmetica-industrie, maar ook in de levensmiddelenindustrie zoals bijvoorbeeld in broodsmeersels of met chocolade er omheen. Ook op sportgebied ziet Klaus-Werner veel kansen voor de verder opkomst van het product. Marathonlopers gebruiken macadamia bijvoorbeeld als snelle, eenvoudige energieleverancier: "Daardoor zal de markt voor deze premiumnoten ook in de toekomst verder stijgen.''
 

Ongeschilde macadamianoten: een absoluut natuurproduct

Van pionier tot vooraanstaande bioteler
Na de oprichting in 2006 en de startfase als pionier in de teelt en verkoop van biologische macadamianoten, hoort het Duits/Keniaanse bedrijf tegenwoordig tot 's werelds vooraanstaande telers. Vanwege de grote mate aan technologie-inzet, de directe ondersteuning en begeleiding van de kleine telers en niet in de laatste plaats vanwege een goede verwerking van macadamianoten en producten op de biofarms van de telers is het bedrijf in staat om veeleisende klanten overal ter wereld te voorzien van onder meer ongebrande noten macadamia-olie. Aan de voet van de mount Kenya in Centraal-Kenia betreibt Limbua drie moderne decentrale productie-installaties en een boomschool in de directe omgeving van de kleine telers. Daarnaast maakt de bedrijfsgroep diverse scholings- en ontwikkelingsprojecten voor de lokale bevolking mogelijk via een stichting.


Macadamianoten tijdens de teelt

Verdere informatie:
LIMBUA Deutschland GmbH
Geschäftsführer: Matti Spiecker
Mühlenstr. 8a, 
14167 Berlin, Deutschland
Tel.: +49 (0) 176 - 81842115
Fax: +49 (0) 6173 -9977578
Publicatiedatum: