Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: koolhydraatarme aardappel geïntroduceerd

Nu steeds meer consumenten op zoek zijn naar gezonde voeding blijven bedrijven alternatieven introduceren voor traditionele AGF. Aardappel- en uienleverancier Potandon Produce uit Idaho Falls bracht onlangs een nieuw aardappelras op de markt onder de merknaam CarbSmart. Deze aardappel bevat 27% minder koolhydraten dan reguliere aardappelen. 

Potandon lanceerde het ras tijdens de PMA Fresh Summit van vorig jaar. "We hebben de eerste aardappelen vlak voor Thanksgiving verladen," vertelt Carter Bray van Potandon. "De aardappelen zijn te koop bij foodretailers en grote winkelketens."

Over de aardappelen
CarbSmart is een geel ras dat niet alleen in Idaho wordt geteeld maar ook elders in de Verenigde Staten. Bray legt uit dat de verkrijgbaarheid zal toenemen naarmate het programma uitgebreid wordt. "SmartCarb heeft een gele schil en geel vruchtvlees met een romige boterachtige smaak. Als het programma verder uitgebreid wordt en er meer retailers bijkomen, dan zullen de aardappelen jaarrond beschikbaar komen."




Bray legt uit dat de aardappelen niet genetisch gemodificeerd zijn. "Eén van de meest gestelde vragen is of deze aardappel GGO-vrij is," vertelt hij. "CarbSmart is een natuurlijke kruising van verschillende rassen. We wilden de consument een GG0-vrij en voedzaam alternatief bieden."

Deze aardappel onderscheidt zich van andere rassen dankzij zijn voedingswaarde. Het verlaagde gehalte aan koolhydraten is de aantrekkelijkste kenmerk van dit ras maar Bray vertelt dat ook de andere eigenschappen van dit ras de gezondheidsbewuste consument aan zal spreken. "Deze aardappel bevat niet alleen minder koolhydraten maar bevat ook minder calorieën, ongeveer 90 per portie. CarbSmart bevat bovendien geen vet en is een goede bron van kalium en vitamine C." 

De markt testen
In deze beginfase biedt Potandon de CarbSmart aardappelen in zakken van 2,27 kilo aan omdat dit formaat het meest geschikt is voor consumenten die het ras uit willen proberen. In de toekomst wil Potandon ook naar andere markten uitbreiden maar de nadruk ligt er nu op om de consument met het product kennis te laten maken. 

"Het product is pas net op de markt," vervolgt Bray. "Het formaat van 2,27 kilo heeft de juiste prijs om de consument over te halen de aardappel te proberen. We zullen in de gaten houden hoe de markt op deze verpakking reageert voordat we andere verpakkingsformaten aan gaan bieden. Tot dusver verloopt de handel goed en zijn we erg blij met de manier waarop ons product door de consument ontvangen wordt."

In dit stadium ligt onze focus op de retailmarkt," vertelt Bray. "In de toekomst willen we ook uitbreiden naar de foodservicesector, waar koolhydraatarme alternatieven ook in de belangstelling staan."

Bereidingswijzen 
Hoewel er een momenteel een trend is om groenten voor specifieke bereidingswijzen te verpakken, zoals voor grillen, stomen of bakken, moedigt Potandon consumenten juist aan om deze aardappel te bereiden zoals iedere andere aardappel. "Er is geen speciale bereidingswijze voor CarbSmart," legt Bray uit. "Ze kunnen worden gestoomd, gepureerd of gebakken."

"Wij zijn van mening dat dit ras een geweldige innovatie is. We hebben veel positieve reacties van klanten gehad. Consumenten zijn blij dat er bij de bereiding van deze koolhydraatarme aardappel dankzij haar goede smaakprofiel geen extra zout of boter toegevoegd hoeft te worden. We zijn er dan ook van overtuigd dat deze categorie ook in de toekomst zal blijven groeien," aldus Bray. 



Voor meer informatie:
Carter Bray
Potandon Produce
+1 (208) 524-4700
Publicatiedatum: