Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: innovatieve eetbare fruitcoatings

Nieuwe eetbare biologische coatings, gemaakt van agro-productieafval, kunnen de voedingswaarden van fruit langer intact houden zonder de smaak te beïnvloeden. Dit nieuwe concept is afkomstig van de universiteit van Pisa, waar een onderzoeksgroep, gecoördineerd door professor Annamaria Ranieri, een experiment heeft uitgevoerd waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in de Journal of Food Processing and Preservation en LWT – Food, Science and Technology.

Annamaria Ranieri doceert Landbouwchemie en haar onderzoek richt zich op het gebruik van natuurlijke, eetbare biopolymeren die ervoor kunnen zorgen dat de voedingswaarde van fruit tijdens opslag ongewijzigd blijft.


Boven: niet gecoate (links) en gecoate (rechts) Fuji-appel.
Onder: niet gecoate (links) en gecoate (rechts) Sir Elyan-tomaat.

"De wetenschappelijke gemeenschap onderzoekt hoe we een positief en duurzaam afvalbeheer kunnen bewerkstelligen. Het einddoel is om producten te kunnen leveren met onveranderde organoleptische kwaliteiten."

Fuji appelen

Een van de twee studies werd uitgevoerd op Fuji-appelen. Onderzoekers gebruikten gelatine als coating. Het ging om een op collageen gebaseerd polymeer, verkregen uit de verwerking van bindweefsel dat al veel gebruikt wordt voor het vervaardigen van capsules in de farmaceutische industrie. De tweede studie concentreerde zich in plaats daarvan op tomaten, die werden gecoat met chitosan, een polymeer dat is afgeleid van chitine, een stof die voorkomt in het exoskelet van schelpdieren en in schimmelcelwanden.

Wassen
"De twee coatings kunnen eenvoudig worden verwijderd door het fruit te wassen. Ze vertragen het oogsten met drie dagen, zoals blijkt uit de vertraagde accumulatiepiek van belangrijke voedingsverbindingen zoals carotenoïden, fenolzuren en flavonoïden. Een langere houdbaarheid kan bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling in verschillende delen van de value chain, van de oogst tot de consumptie."
Publicatiedatum: