Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colombiaanse bananensector slachtoffer van drugshandel

Toen bekend werd dat in Europa cocaïne was gevonden tussen bananen uit Urabá (een subregio van het noordwestelijke departement Antioquia in Colombia) maakte de bananensector uit deze regio zich vooral zorgen over de manier waarop drugshandelaars misbruik maken van de sector.

De gouverneur van Antioquia heeft bekend gemaakt dat er in Nederland en België 14 ton cocaïne gevonden is in Colombiaanse bananencontainers en die kwamen uit Urabá. Pérez: "De cocaïne wordt vaak onderweg door drugshandelaars in de containers verstopt. Dit kan in Colombia gebeuren, maar ook tijdens één van de tussenstops in het Caribisch gebied." Hij heeft bananentelers in Urabá gevraagd extra maatregelen te nemen bij het inpakken van de bananen om te voorkomen dat onderweg ladingen cocaïne in de containers worden gestopt.

Bananentelers worden slachtoffer
De bananentelers hebben toegezegd de autoriteiten hierbij te helpen, maar zij wijzen er ook op dat deze vraag van de gouverneur negatieve gevolgen kan hebben voor de bananenhandel.

Augura, de belangenvereniging van bananentelers uit Urabá, vraagt aandacht voor de misbruik die gemaakt wordt van hun bananen. De voorzitter: "Bananentelers houden zich aan de wet, maar wij zijn nu het slachtoffer van de drugshandel. Doordat er in Europa drugs tussen onze bananen wordt gevonden, komt onze regio en landbouwsector in een slecht daglicht te staan."

De bananensector van Urabá is heel belangrijk voor Colombia. Het zorgt voor meer dan 675 miljoen euro omzet, 23.000 directe banen en 120.000 indirecte banen. 70% van de economie in Urabá draait om de bananensector. 
Publicatiedatum: