Tijdens tests van 40 voorverpakte gekoelde vruchtensappen werden conserveermiddelen ontdekt in sappen waarvan werd beweerd dat ze geen conserveermiddelen bevatten, terwijl in twee fruitsappen het gevaarlijke patuline werd waargenomen in hogere hoeveelheden dan toegestaan.
Wat de voedingswaarde van de sappen betreft bleek uit de tests dat de hoeveelheid voedingsvezels in alle monsters ver onder de dagelijks benodigde hoeveelheid uitkwam. De meeste appelsappen en enkele gemengde vruchtensappen bevatten slechts kleine hoeveelheden vitamine C.
Uit verdere tests bleek dat vers, koudgeperst sinaasappelsap een vitamine C-gehalte had dat 6,1 % procent hoger was dan de gemiddelde gepasteuriseerde sinaasappelsappen, maar het prijsverschil tussen de twee was 48,4%. "De consument doet er goed aan om te kijken of het slim is om zoveel meer te betalen voor vruchtensappen met een marginale voedingswaarde, of dat hij beter gewoon fruit kan kopen met veel meer voedingsstoffen en -vezels."
"Het is niet alleen duurder, maar kan ook de gezondheid beïnvloeden."
De tests beperkten zich hoofdzakelijk tot algemeen verkrijgbare vruchtensappen; 8 soorten appelsap, 19 soorten sinaasappelsap en 13 gemengde vruchtensappen, waaronder 11 koudgeperste sappen en 4 vers geperste en ter plaatse verpakte sappen.
Op een schaal van 1 tot 5 scoorden 18 drankjes -2 appelsappen, 13 sinaasappelsappen en 3 gemengde sappen- een hoge beoordeling van 4,5 punten, terwijl een van de appelsappen, waarin patuline werd ontdekt, de laagste score van 1,5 punten kreeg.
Bron: www.thestandard.com.hk