Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
herverdeling EU-gelden

Canarische bananentelers vrezen voor hun toekomst

Gérard Bally, voorzitter van de European Association of Banana and Plantain Producers (APEB), heeft zijn zorgen geuit over de mogelijke herverdeling van Europese landbouwgelden.

Deze Canarische organisatie heeft laten weten dat de APEB er alles aan zal doen om onherstelbare schade aan de sector te voorkomen nu de EU een handelsakkoord is aangegaan met derde landen, waaronder Ecuador, die ook bananen produceren. Bally beschrijft de huidige situatie dan ook als de meest onzekere periode die de sector in de EU tot nu toe heeft meegemaakt. 

Volgens Asprocan (Association of Canary Banana Producers) vormen de Brexit en veiligheid nieuwe bedreigingen voor de sector die het toch al zwaar heeft vanwege onder andere de herziening van het Posei-steunprogramma van de EU.

De organisatie heeft laten weten dat zij hun voorstellen deze maand zullen voorbereiden voorafgaand aan een vergadering van de werkgroep voor prijstoezicht tussen EU-producenten en de directoraten-generaal van de Europese Commissie voor Landbouw, Handel, Samenwerking en Belastingen.

Op 8 september liet Asprocan weten dat de uitdaging voor Canarische bananentelers dit jaar bestaat uit het behouden van de minimale winstmarges en het herhalen van de recordproductie uit 2016, (die 433,7 miljoen kilo bedroeg). 

De organisatie geeft aan zich vooral zorgen te maken over de 'kunstmatige groei' van de retailprijzen waarin de ontwikkeling van de inkoopprijzen niet tot uitdrukking komt. Deze situatie vormt een bedreiging voor de commerciële duurzaamheid van de Canarische sector. 

Bron: EFE
Publicatiedatum: