Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt gember

In Europa en de VS heerst enige verwarring over de situatie in China en hoe die zich zal herstellen. Op last van de autoriteiten zijn 80% van de gemberfabrieken in de Chinese gemberhoofdstad Anqiu gesloten. Met de dominante positie van het Chinese gember op de wereldmarkt, zijn de gevolgen op wereldschaal merkbaar. In India, een andere grote producent, stijgen de prijzen door verschillende religieuze feestdagen. Een derde grote producent, Nigeria, ziet juist de vraag dalen. Het Afrikaanse land lijkt de concurrentie in China en India niet te kunnen bijbenen. Braziliaanse telers hebben minder gepland, in reactie op de slechte markt vorig jaar. De importerende markten in Europa en de VS zijn rustig in de zomermaanden. De vraag stijgt weer als de winter begint.

Minder vraag naar gember uit Nigeria
Het West-Afrikaanse land staat in de top 5 van grootste productielanden in de wereld. De sector is in staat om jaarrond verse gember te leveren, maar het seizoen piekt tussen oktober en februari. De huidige prijs staat rond de 1.000 dollar per ton. Door de inflatie en de economische recessie in de regio zijn de prijzen gestegen. De belangrijkste afzetmarkten voor de Nigeriaanse gember zijn de VS, het Verenigd Koninkrijk en enkele Aziatische landen. De vraag naar Nigeriaanse gember lijkt te dalen. De belangrijkste reden daarvoor is de directe concurrentie uit landen als China en India. Hoewel het land een grote producent is, gaat de voorkeur in veel markten uit naar Indiaas of Chinees product. De belangrijkste uitdaging voor de sector is dan ook om nieuwe markten te vinden en een plekje te veroveren in exportmarkten.



Sluiten Chinese fabrieken leidt tot krapte
De gember die momenteel vermarkt wordt is afgelopen oktober geoogst. Volgens producenten in Anqiu, China's gemberhoofdstad in de provincie Shandong, is het volume dit jaar 5 tot 10% hoger dan vorig jaar. Afgelopen juni lagen de prijzen rond de 7.000 yuan per ton, dat is 150% duurder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijs stijgt omdat telers in Shandong de drukste periode beleven op het land. Daarnaast vloeit er weer kapitaal de markt in, wat sinds mei resulteert in een speculatiemarkt. Tot slot worden telers terughoudend met verkopen als ze de prijzen zien stijgen.

Vanaf 13 augustus moesten de meeste gemberbedrijven tijdelijk sluiten vanwege strengere milieueisen die Chinese autoriteiten uitrolden. Op dit moment is 80% van de bedrijven gesloten en wordt de export vertraagd. De afgelopen weken is de export uit Anqiu fors gedaald, terwijl de prijzen bleven stijgen. Tegen de tijd dat het hoogseizoen begint in september zullen deze problemen naar verwachting opgeheven zijn. Bedrijven wachten tot nader order of een nieuw bezoek van de milieu-inspectie.

India: prijs stijgt door religieuze feesten
Door de verschillende religieuze festivals stijgt de prijs voor gember. Het oogstseizoen is voorbij, wat betekent dat het grootste deel van de producten uit opslag op de markt zijn. de prijs ligt momenteel rond de 80 roepies (1,05 euro) FOB. Hoewel de prijzen stijgen is de markt stabiel. Door de enorme oogst liggen de pakhuizen vol. Door de omvang van het land zijn de omstandigheden in de verschillende regio's anders. In enkele regio's wordt nog wat geoogst. Als het volgende seizoen begint, zal de prijs dalen. Het seizoen duurt doorgaans van november tot april met een uitloop tot midden mei. Het land exporteert gember naar buurlanden als Bangladesh, Pakistan, Nepal, Bhutan en Birma. Ook in Bangladesh staan religieuze feesten op de agenda waardoor de prijs oploopt. Ondanks de overstromingen als gevolg van de hevige moesson zal de gember markt naar verwachting stabiel blijven.

Italië ontdekt gember
Tot enkele jaren geleden was gember nauwelijks bekend in Italië. Dankzij kookprogramma's en een groter aantal immigranten is de gember populair geworden in Italy. Eindelijk is de gember ook beschikbaar bij supermarkten en detaillisten. De Chinese bio-gember kostte eind augustus ongeveer 6,60 euro per kilo in de supermarkt. afhankelijk van het seizoen wordt de gemberwortel geïmporteerd uit China of Zuid-Amerika. De conventionele gember bracht zo'n 2,89 euro per kilo op in de supermarkt. Een groothandelaar vertelt alleen uit Thailand of Brazilië te importeren en nooit voor Chinees product te kiezen. "Velen stellen China gelijk aan lage kwaliteit, al is dat niet altijd het geval," aldus de handelaar. In de zomermaanden ligt de verkoop laag, vanaf oktober trekt de markt weer aan.

Franse consument focust op prijs
Peru, Brazilië en Thailand exporteerden allemaal naar Frankrijk, totdat China de markt zo'n tien tot vijftien jaar geleden overnam. China heeft een langer seizoen dan Brazilië, wat een voordeel betekent. Hoewel de kwaliteit uit Brazilië, Thailand en Peru beter is, zijn consumenten niet geïnteresseerd in herkomst, maar in prijs, aldus een handelaar. De Chinese gember is niet altijd de goedkoopste, hoewel de prijzen snel kunnen dalen en vervolgens zich weer herstellen. Volgens de importeur brengen de Chinezen de marktprijs naar beneden, waarna andere landen moeten volgen, om vervolgens de prijzen weer op te drijven. "Ze hebben hetzelfde gedaan op de knoflookmarkt," aldus een importeur.
De gembermarkt is afhankelijk van de productie. Als de aanvoer toeneemt, daalt de markt. op dit moment zouden de prijzen moeten stijgen, maar de stijging is niet zo hoog als te verwachten was. De prijs ligt tussen de 10 en 25 euro voor 10 kilo.

Nederland: Hoge gemberprijs door speculatie of tekorten?
De verkoopprijs van Chinese gember ligt momenteel op een hoog niveau, tussen de 17,50 en 22 euro. In de zomer is het aanbod traditioneel wat lager en is de vraag wat minder vanwege het warme weer. Importeurs vertellen dat ze in spanning afwachten wat er gaat gebeuren. De aanvoer uit China is momenteel bijzonder laag, maar of er nou gespeculeerd wordt met handel of dat er echt minder komt, is de grote vraag. Het Braziliaanse seizoen is net een paar weken gestart, maar lift mooi mee op de prijs van de Chinese gember. Normaal is de Braziliaanse gember wat duurder, maar nu verwachten importeurs dat de prijs van beide herkomsten elkaar zal raken. Het Braziliaanse seizoen loopt tot september. De nieuwe Chinese gember wordt in oktober geoogst.

Volgens importeurs neemt de populariteit van gember door de jaren heen flink toe en bieden veel supermarkten biologische en gangbare gember aan. De oosterse gerechten worden steeds bekender en de gember wordt veel in thee en maaltijden gebruikt. De toenemende populariteit van gember heeft als neveneffect dat steeds meer importeurs zich op deze markt begeven. Volgens importeurs zie je bijvoorbeeld dat na afloop van de Fruit Logistica dat veel importeurs contacten met Chinezen hebben gelegd en een containertje proberen. Hierdoor zakt de prijs in april en mei traditioneel naar beneden, waarna de spoeling snel weer dunner wordt.

België: hoge prijzen Chinese gember
Binnen 15 dagen zijn de prijzen voor Chinese gember gestegen van 11 naar 16 dollar per ton, vertelt een importeur. De prijsstijging is het gevolg van ingrijpen van de Chinese overheid. De autoriteiten sloten enkele grote gemberfabrieken vanwege zware vervuiling. Daarnaast is er een goede vraag in Europa, waardoor veel importeurs meer gember willen invoeren. Volgens deze handelaar is er al drie weken een tekort aan gember in Europa en zal het nog anderhalve maand duren voordat de situatie aantrekt.

Deze week stond de prijs in Europa op 1,42 euro per kilo. Er zijn wel voldoende volumes beschikbaar uit China, dus naar verwachting zal de importprijzen in de komende twee weken zullen dalen. Over anderhalve maand begint het nieuwe oogstseizoen in China. vanaf januari 2018 is de nieuwe oogst weer beschikbaar in Europa.

Brazilië plant minder aan
Hoewel er rond de 30% minder geplant is in vergelijking met vorig jaar, is er genoeg product beschikbaar. Vorig jaar waren de prijzen laag door de grote aanvoer. Telers reageerden daar dit jaar op door minder aan te planten. Waar de prijzen vorig jaar tussen de 15 en 18 dollar per doos lagen, brengt de gember dit jaar tussen de 24 en 30 dollar per doos op. "Op dit moment brengt de gember 32 dollar op, dat is een eerlijke prijs," aldus een handelaar. Tussen april en juni wordt er geëxporteerd naar onder andere de Amerikaanse markt. Dan is de gember nog jong en fragiel en wordt er gekozen voor luchtvracht. Vanaf juli tot november wordt de gember verscheept.

Peru zet in op biologische gember
De nieuwe oogst biologische gember is tegen het einde van juli aan de markt gekomen. Voorafgaand aan het nieuwe seizoen werd de oude oogst nog aangeboden tegen lagere prijzen, maar de kwaliteit van die gember viel tegen. telers geven gemengde berichten over de omvang van de oogst. Waar sommige telers zeggen dat er minder areaal gecertificeerd/aangeplant is, claimen anderen dat het aanbod stabiel blijft. De Peruaanse gember wordt volgens een handelaar ook veel gebruikt in nieuwe trends als 'ginger shots' die consumenten in Scandinavië en de VS gebruiken.

Israëlisch product tegen torenhoge prijs
De prijs voor importgember ligt hoog, ruwweg het dubbele van de gemiddelde prijs. De binnenlandse oogst komt nog niet op de markt tot in de herfst. Het grootste deel van de markt wordt ingenomen door importgember. Daarvan is ongeveer de helft afkomstig uit China. Thailand en India zijn de twee andere grote leveranciers. De consumptie in Israël ligt redelijk laag, met 300 ton op jaarbasis. De laatste twee jaar is wel een lichte groei te zien, mede ingegeven door een grotere bekendheid van de gezondheidsvoordelen.

Israël heeft een groeiende markt voor gezonde producten en de Aziatische keuken is in opmars. In beide gevallen speelt gember een belangrijke rol. Door de stijgende vraag is een kleine binnenlandse productie ontstaan, bestaande uit zo'n 20 telers, die vooral in het centrale deel van het land gevestigd zijn. De teelt is vrijwel exclusief te vinden in kassen op verhoogde bedden.
De binnenlandse gember wordt als betere kwaliteit bestempeld, omdat de afstand tot de markt kleiner is. Door de grote investeringen die telers moeten doen, liggen de prijzen echter ook torenhoog. Met een prijs rond de 20 euro per kilo is de binnenlandse gember zo'n 10 keer duurder dan de import.

VS: markt hersteld na overaanbod vorig jaar
Naast de aanvoer uit Brazilië is er product uit Peru beschikbaar. Een handelaar vertelt nog niet te weten hoe de markt op de start van het Peruaanse seizoen zal reageren. "Ik weet dat de volumes uit China gedaald zijn doordat meer dan 80% van de gemberfabrieken in Anqiu tijdelijk gesloten zijn vanwege een overtreding. Dat kan resulteren in een betere markt dit jaar." De handelaar is positief over de markt dit jaar. Vorig jaar werd de markt nog overspoelt met gember en door de grote oogst stapten ook nieuwe spelers in de import uit Brazilië.

Australië vooral voor binnenlandse markt
Het land produceert zo'n 8.000 ton gember per jaar. het grootste deel van de productie (60%) wordt op de binnenlandse markt gebracht, het resterende volume is bestemd voor de industrie. Het product wordt jaarrond geteeld. De telers zijn vooral te vinden in Queensland, rond de Sunshine Coast en Wide Bay. De brancheorganisatie schat de omvang van de sector op 32 miljoen Australische dollar (21 mln euro) met een stabiele prijs jaarrond.