Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opbrengst proefrooiingen hoger dan 5-jarig gemiddelde

VTA heeft midden augustus een proefrooiing uitgevoerd onder haar leden volgens een vastgesteld protocol. Deze opbrengstmeting vindt sinds 2001 plaats en wordt steeds op hetzelfde moment in het jaar uitgevoerd. Met de proefrooiingen worden van een groot aantal consumptierassen verspreid over Nederland monsters gestoken. De resultaten van de augustusmeting zijn gebaseerd op monsters van een representatieve groep VTA leden verspreid over heel Nederland.



Gemiddelde opbrengst per hectare
De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 46.436 kg per hectare. In 2016 was dit 40.078 kg per ha. Hiermee is de opbrengst per hectare tot op heden 15,9% hoger dan het vorig seizoen. Ten opzichte van het 5 jarig gemiddelde is de productie 6,9% hoger. Eén en ander is weergegeven in onderstaande grafiek.



Percentage 50 mm opwaarts
Het percentage 50 mm opwaarts bedraagt 61%. In 2016 was dit 60%, terwijl het vijfjarig gemiddelde ligt op 59%. Tevens valt te melden dat het gemiddeld knolaantal met 172 stuks van het monster (2x3 meter) relatief laag is t.o.v. het 5-jarig gemiddelde. Dit ligt op 188 stuks.



Verschillen tussen rassen
Voor de beeldvorming van de verschillende rassen is onderstaande tabel opgenomen.


Klik hier voor een uitvergroting

Tussen percelen onderling bestaan er wel behoorlijke verschillen. De laagste opbrengst was 21 ton/ha, terwijl de hoogste op 71 ton/ha zit. Ook qua potentie lijkt er nog behoorlijk verschil te bestaan. Een redelijk aantal telers geeft aan, dat gewassen toch behoorlijk beginnen te slijten, terwijl ook van percelen wordt aangegeven dat het gewas het gewas er nog behoorlijk fris en groen op staat. Half september wordt er weer een proefrooiing uitgevoerd bij dezelfde groep telers.
Publicatiedatum: