Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt druiven

Doordat India langer en meer exporteerde naar Europa, kwamen Israëlische en Egyptische exporteurs in de knel. Zij werden geconfronteerd met dit grotere volume. Voor de Egyptische exporteurs kwam daar bovenop een vroege start van Spanje en Italië, waardoor de druiven tegen dumpprijzen verkocht werden. Spaanse en Italiaanse telers hebben een lastige markt, maar de stemming is nog positief. In China wordt veel geïnvesteerd in de druiventeelt, waardoor ook het exportvolume zal stijgen. Het seizoen in Australië is al even voorbij, maar de meeste telers en exporteurs zijn daar niet rouwig om. In Californië is het beeld positiever, dankzij een goede vraag zijn handelaren tevreden over de prijzen

Moeilijk seizoen voor Egyptische druiven
Vooral op de belangrijkste bestemmingen voor de druiven, Europa en het Verenigd Koninkrijk, hadden Egyptische exporteurs een lastig seizoen. De sector werd met drie uitdagingen geconfronteerd. In de eerste plaats duurde het India seizoen langer en werd er een veel groter volume naar Europa verscheept. Er zouden 8.000 containers pitloze, witte druiven vanuit India naar Europa verscheept zijn. daardoor was de Europese markt gevuld met Indiase druiven tijdens het Egyptisch seizoen.
Ten tweede startte de oogst in Egypte tien dagen later dan normaal door koel weer. Daardoor concentreerde de oogst zich in een periode van tien dagen en slipten transportroutes naar Europa dicht.

Ten derde speelde de vroege start in Spanje de Egyptenaren parten. De eerste Spaanse druiven lagen in juli bij de retailers. De start van het Spaanse seizoen betekent direct het einde van het Egyptische seizoen, omdat de meeste supermarkten een voorkeur hebben voor Europees product. Egyptische handelaren werden gedwongen tegen dumpprijzen de druiven te verkopen.



Lastige markt voor Spaanse druiven
De start van het seizoen was vooral lastig voor de pitloze witte druiven door concurrentie uit Egypte. Die dumpten de druiven op de markt uit angst voor de vroege start van de seizoenen in Italië en Spanje. In Nederland daalden de prijzen zelfs tot onder een euro per kilo.

Als gevolg van de hittegolf is de oogst vertraagd en duurt het langer voor het fruit het juiste brixniveau bereikt. Een exporteur vertelt op dit moment geen volume beschikbaar te hebben voor de export. Hij focust op de binnenlandse markt. De vraag is echter beperkt en de prijs blijft laag ondanks de tekorten en het grote aantal toeristen dat Spanje dit jaar trekt. Daarbij speelt ook de concurrentie van ander zomerfruit een rol. De prijzen voor steenfruit en meloenen zijn dit jaar laag, maar met een goede kwaliteit. In vergelijking met vorig jaar liggen de prijzen een stuk lager. De temperatuur is nu fors gedaald, met 10 graden, waardoor de vraag lijkt aan te trekken. Exporteurs en telers hebben nog hoop voor de rest van het seizoen.

India zit Israëlische export dwars
De export kent een grillig patroon. Dit jaar was een tegenvaller voor de sector. Door de weersomstandigheden en ziektes viel de oogst lager uit. In combinatie met lage prijzen in Europa verloren exporteurs hun interesse. Als gevolg daarvan werd een groter volume op de binnenlandse markt gebracht, waardoor de prijzen onder druk stonden en telers in de knel kwamen.

Het land telt 3.000 hectare druiventeelt, waarvan het grootste deel te vinden is in de regio's Lachisch en de Jordaanvallei. In deze laatste vallei worden de meeste exportdruiven geteeld. Door het droge en warme klimaat wordt er vroeg geoogst in de vallei. Het volledige exportseizoen telt 5 tot 6 weken waarmee het land in de ruimte springt tussen het einde van het India seizoen en de start van het Egyptische en Spaanse seizoen. Doorgaans eindigt het India seizoen in mei, maar dit jaar exporteerde het land langer druiven naar Europa. De prijzen tijdens de start van het Israëlisch seizoen lagen laag. De volumes lagen daardoor ook onder het gemiddelde.

Tijdens een normaal seizoen exporteert zo'n 15% van de telers de druiven. Met een marktsituatie als dit jaar daalt dat percentage tot 5. Het grootste deel van de oogst wordt op de binnenlandse markt gebracht, waar het seizoen tot in de zomermaanden duurt. Op dit moment brengt een kilo druiven 2,30 euro op, wat relatief laag is.

Italië: "goede kwaliteit, maar lage volumes"
In verschillende regio's is de oogst begonnen. De situatie wordt in al deze regio's samengevat als" goede kwaliteit, maar lage volumes." Dat beeld geldt voor Apulia (Victoria, Black Magic en Sugraone) de vroege regio's aan de Barese kust (Mola di Bari, Torre a Mare), noordelijk Barese en Tarantino (San Ferdinando di Puglia, Grottaglie, Ginosa en Castellaneta). Vooral voor de Red Globe en Crimson Seedless worden lagere volumes geraamd. Vooralsnog speelt de hitte nog geen rol in de druiventeelt, mede door irrigatiemogelijkheden.

De resultaten zijn echter tevredenstellend. Telers vertellen dat de markt nog rustig is, maar vanaf 15 augustus wordt een stijgende vraag en prijs verwacht. wel is er dan sprake van concurrentie uit andere Mediterrane landen. Een teler vertelt dat de oogst van de Vittoria druiven dit jaar later begon. Door slecht weer was het brixniveau te laag. Op de internationale markt is er veel concurrentie van andere landen, waaronder Chili, India en Zuid-Afrika. Daarnaast moeten de Italiaanse druiven opboksen tegen aanvoer uit Israël, Turkije, Egypte en Moldavië, volgens een handelaar een "oneerlijke strijd." telers timmeren aan de weg om nieuwe afzetmogelijkheden te vinden. Zo haalde een grote teler eerder dit jaar Auchan binnen als klant. Exportbestemmingen liggen zowel binnen Europa (Nederland, Verenigd Koninkrijk, Polen, Duitsland en Frankrijk) als daarbuiten (Brazilië, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Afrika, Pakistan en Nigeria).

Frankrijk: vorstschade in zuidoosten
In het zuidoosten van het land werden de eerste kasdruiven (Prima en Cardinals) in week 28 geoogst. Net als voor veel ander fruit startte het seizoen tien dagen eerder dan normaal. De grotere volumes worden vanaf augustus verwacht. in totaal valt de oogst iets lager uit, zeker in het zuidoosten. Daar werden de druiven beschadigd door nachtvorst in april. Voor sommige gebieden worden verliezen tot 50% verwacht. Dat speelt de start van het seizoen echter geen parten. De regio's die het eerst aan de markt komen bleef de vorst bespaard. Het einde van het seizoen in het zuidoosten zal vooral lager uitvallen, zeker nadat vorig jaar het seizoen voortduurde tot begin 2017.

PDO Muscat de Ventoux neemt dit jaar 2.000 ton (150 hectare) voor zijn rekening van de totale 50.000 ton Franse druiven. Het ras viert dit jaar het twintigjarig jubileum. Dat wordt gevierd met verschillende evenementen en een promotie tijdens de start van het schooljaar. Het zuidwesten heeft geen last gehad van vorst doordat de telers zich voorbereid hadden. Afgezien van enkele kleine incidenten wordt voor de Chasselas de Moissac druiven een daling van 5 tot 6% verwacht.

Italiaanse druiven domineren in België
Het zijn vooral de Italiaanse druiven die de dienst uitmaken op de Belgische markt. "De kwaliteit is top en de start van het seizoen is goed," vat een handelaar de situatie samen. "Italiaanse druiven staan er om bekend dat de meeste nog met pit zijn, maar we zien het aandeel pitloze druiven toenemen. Ook in Italië schakelen meer telers over naar de pitloze rassen."

Chinese productie blijft stijgen
De Chinese druiventeelt floreert, met een stijgend areaal zal de oogst dit jaar met 600.000 ton stijgen en uitkomen op 10,2 miljoen ton. Dat pakt ook positief uit voor de export, die naar verwachting met 33.000 ton zal toenemen en geraamd wordt op 260.000 ton. Het grootste deel van de export is bestemd voor landen in de regio, vooral Maleisië en Indonesië nemen veel druiven af. Eén van de rassen die veel geëxporteerd wordt is de Red Global, die vooral in de provincies Yunnan en Xinjiang geteeld wordt. De oogst van de rode druiven in Yunnan is in juni begonnen, twee weken eerder dan normaal. Later volgde Xinjiang. De oogst in Yunnan valt 40% lager uit, wat zich direct vertaalde in een prijsstijging van 20% tot 30%.

Ook de import van druiven zal naar verwachting stijgen. Ramingen spreken over een toename van 16.000 ton waarmee de import uitkomt op 265.000 ton. De vraag naar druiven blijft stijgen, waardoor er meer ingevoerd wordt uit Chili, Peru, Zuid-Afrika, Australië en de VS. Dit jaar heeft ook Argentinië een exportprotocol met China ondertekend.

Goede vraag druiven Californië
In Californië begon de oogst in mei. In vergelijking met voorgaande jaren begon de oogst dit jaar later, maar een handelaar maakt de kanttekening dat de start op een normale datum lag. De afgelopen jaren begon het seizoen eerder dan normaal. Tot het einde van het seizoen in januari wordt er volgens de ramingen 111,4 miljoen dozen gevuld met een gewicht van 19 pond (8,6 kg) druiven. Dat is bijna 3 miljoen dozen meer dan in het voorgaande jaar. hoewel er in de Amerikaanse staat meer dan 85 rassen geteeld worden, zijn de meest populaire rassen: Scarlet Royal, Autumn King, Flame Seedless, Crimson Seedless en Sugraone. Vorig jaar was 93% van de oogst een pitloze druif.

Export is een relatief kleine markt, goed voor 36% van de oogst. De belangrijkste exportmarkten zijn Canada, Mexico, China, Filipijnen, Taiwan en Japan. Door de goede vraag liggen de prijzen op een mooi niveau, vertelt een handelaar.

Australië blikt terug op moeilijk seizoen
Het seizoen is voorbij. Veel telers en exporteurs kijken terug op een moeilijk seizoen met een late start. De Australische druiven hebben een gat in de markt, maar door de late start was er een overlap met het Chileense seizoen. Enkele exporteurs besloten te vroeg druiven te exporteren, waardoor het product eigenlijk niet aan de eisen voldeed. Ook op de nieuwe exportbestemmingen Japan en Korea was er een overlap met de Chileense druiven. China bleek dit seizoen ook een moeizame markt.