Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Niedersachsen: vorst heeft vroege aardappelen nauwelijks schade toegebracht

De vroege aardappeloogst in Niedersachsen is succesvol van start gegaan. De eerste aardappelen werden reeds op 15 mei gerooid. Voor de groothandel zijn deze eerste partijen nog ongeschikt, aangezien ze nog geen vaste schil hebben. De aardappelen zijn zeer gevoelig en kunnen niet verpakt worden. Daarom worden ze los verkocht, direct vanuit de boerderijwinkel of op boeren- en weekmarkten. "Met meerdere lagen folie konden de dammen zo opgewarmd worden dat de aardappelen die begin maart gepoot werden, reeds nu rijp zijn om te oogsten", legt Joachim Hasberg uit. De secretaris van de vereniging van vroege aardappeltelers Niedersachsen zegt dat de vorst in april de planten weliswaar schade heeft toegebracht, maar anders dan in de wijnbouw of fruitteelt, waar het door het bevriezen van de bloesem tot totale oogstuitval kan komen, zijn bij de aardappelen slechts delen van de planten bevroren. De vorst zal volgens Joachim weliswaar invloed hebben op het vegetatieverloop en de oogstvorming, maar desondanks rekent hij midden juli op aardappelen met een vaste schil die verpakt kunnen worden.

In het afgelopen jaar teelde men in Niedersachsen op 102.000 hectare aardappelen. Tot 10 augustus oogstte men van 4.000 hectare vroege aardappelen. In de regio Hannover hebben 150 telers zich verenigd om samen de vroege aardappelen van circa 2.500 hectare te verkopen.
Publicatiedatum: