Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse specialisten helpen Birmese aardappelproductie

Specialisten uit Nederland helpen lokale telers in Myanmar hun aardappelopbrengst te stimuleren, door middel van trainingen in landontwikkeling, systematisch zaaien en goede opslag. De Nederlandse landbouwers hebben ook een nieuw aardappelras geïntroduceerd.

Een Nederlands ondernemingsagentschap begon in 2014 met het helpen van de Birmese telers, en een Nederlands aardappelconsortium hielp van 2012 tot 2015. Meer dan 300 telers uit Hopong en Heho woonden de trainingen via de organisaties bij.

Het resultaat kan aanzienlijk zijn. De staat Shan is een van de grootste aardappelproductieregio's in het land. Volgens officiële statistieken heeft Myanmar meer dan 90.000 acre aan aardappelvelden. Meer dan de helft daarvan ligt in Shan, in het zuidelijke deel.

Aung Than Kyaw, voorzitter van de Vereniging voor Aardappeltelers, liet weten dat de training hem ten goede is gekomen. "Ik begrijp nu hoe ik de juiste pootaardappel kan kiezen en hoe systematische zaaimethoden de productiekosten kunnen verlagen."

Khun San Oo, secretaris van de Vereniging voor Aardappeltelers in Naung Ta Yar, legde de verschillen in aanpak uit: "In de traditionele methode is de afstand tussen elke rij aardappelplanten ongeveer 46 tot 51 centimeter, maar in de moderne techniek is dat ongeveer 51 tot 76 centimeter, wat pootaardappelen bespaart, maar waardoor de aardappelopbrengst groter wordt."
Publicatiedatum: