Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt appelen

De nieuwe oogst appelen uit Nieuw-Zeeland is iets vertraagd op de Europese markt, maar vooralsnog zitten de Europese handelaren vooral met de oude oogst in hun maag. In Polen zijn fruittelers eindelijk overgegaan tot verkopen. Voor de Jonagold levert dat een vechtmarkt op waar Nederlandse handelaren mee kampen. België en Frankrijk hebben minder in voorraad door hagelschade vorig jaar, maar eigenlijk is de handel daar blij mee. Spanje heeft de schuren nog vol liggen en Italië is ook maar matig positief. Export is lastig. Noord-Afrika laat het afweten, Rusland is nog altijd gesloten en in Azië wacht Amerikaanse concurrentie. De Amerikanen hebben nog veel appelen in opslag en zetten dus in op export naar onder andere India. Daar zijn de handelaren blij met de grote importvolumes.

Macedonië investeert in appelteelt

De Macedonische appeltelers hadden altijd al een goede relatie met Rusland. Sinds de boycot van Europa is er in die situatie weinig veranderd, al profiteerde de sector wel van de verminderde concurrentie door de boycot. Investeringen van de Macedonische overheid helpen de telers om te professionaliseren en concurrerender te worden op de wereldmarkt. De teelt bestaat vooral uit de Red Delicious, Idared en Golden Delicious. Het komende seizoen laat nog even op zich wachten en start in september, begin oktober. De prijzen voor de oude oogst zijn laag met een gemiddelde van 30 eurocent per kilo. Bij de start van het nieuwe seizoen liggen de prijzen doorgaans tussen de 40 en 50 eurocent per kilo.



Polen herstelt van boycot
De deuren van de schuren zijn eindelijk geopend. Appeltelers hielden de voorraden de afgelopen maanden vast in de hoop op betere prijzen, maar begonnen onlangs toch te verkopen. Volgens een handelaar is daardoor de kwaliteit van de appelen op de markt verbeterd. Ook wordt er minder illegaal naar Rusland geëxporteerd, wat positief uitpakt voor het aanbod. De sector rekent er inmiddels op dat de boycot lang zal duren en de vraag naar Poolse appelen in Rusland is verdwenen. "Ze hebben eigen kwaliteitsappelen en in combinatie met import uit China liggen de schappen vol," vertelt een handelaar. De exporteurs kijken naar China en India, waar nog wel interesse is in de Poolse appelen.

Een handelaar zegt er vrij zeker van te zijn dat ook dit jaar een overaanbod van appelen zal ontstaan. Het weer is goed geweest en hoewel het nog vroeg is om gefundeerde ramingen te doen, zal het bij een gelijkblijvende situatie een topjaar worden. "Het beste teken dat de sector is hersteld van de boycot is het feit dat de exportramingen voor dit jaar hoger zijn dan voor de boycot," vertelt een handelaar.

Portugal: kleine speler, maar groeiend
Het land op het Iberisch schiereiland is in vergelijking met andere landen een kleine speler op de appelmarkt. Bij de productievolumes in Frankrijk, Italië en Spanje valt Portugal in het niet. Het seizoen van het land is vergelijkbaar met deze landen en start doorgaans midden juli en duurt tot en met maart. Momenteel zijn er nog kleine volumes beschikbaar, die niet meer geëxporteerd worden. Het belangrijkste ras is de Royal Gala.

De binnenlandse markt is een grote markt voor de telers, daarnaast is er export naar onder andere Brazilië, Engeland en Ierland. Een exporteur vertelt de afgelopen twee seizoenen ook naar de Verenigde Arabische Emiraten geëxporteerd te hebben. De exporteurs kiezen echter markten die bereid zijn om te betalen voor de appelen. Doorgaans heeft het fruit een goede kleur en zijn de appelen crunchy. Daardoor kan er een hogere prijs gevraagd worden. Elk jaar groeit de productie met enkele procenten.

Minder in Franse opslag
De voorraden zijn 6% lager dan het voorgaande seizoen, wat niet verwonderlijk is na een 7% kleinere oogst. De volumes in geconditioneerde opslag zijn echter 4% hoger.
In februari lag de prijs voor de Golden 3% boven het vijfjarig gemiddelde. De export van dit ras naar Algerije is echter gestopt, wat de prijzen met 3% deed dalen. De prijzen voor de Gala blijft stabiel.

Het begin van het seizoen, september en oktober, kenmerken zich met hoge prijzen. Die situatie hield aan tot begin november. In december daalde de vraag naar appelen, met uitzondering voor de clubrassen. Op de Europese markt concurreert Frankrijk met Italië en Polen. De Gala en de grote maten verkochten beter dan de Golden en de Granny Smith.

Nederland: Goede prijs voor goede Elstar, maar Jonagold een vechtmarkt

Voor de Elstar van goede kwaliteit wordt op de Nederlandse markt een aardige prijs betaald, al halen de appelen buiten de Klasse I de middenprijs wel omlaag. De voorraden Elstar minderen hard. Hierdoor is er volgens handelaren niet veel interesse om ze te exporteren, omdat ze daar simpelweg te duur voor worden. Met Jonagold ziet men het tegenovergestelde. Daar heeft Polen er genoeg van en daarmee is het een echte vechtmarkt. De toenemende Poolse appelteelt is een grote bedreiging voor Nederland. Handelaren geven aan volop Jonagored uit Polen te importeren voor een prijs die in Nederland niet te maken is. In Nederland wordt voor de goede maten Elstar drie kwartjes neergelegd. Maar met de goede maten Jonagold kom je met twee kwartjes al een heel eind. Handelaren geven aan niet bang te zijn voor een spannend einde van het Hollandse appelseizoen omdat daarvoor de voorraden te klein zijn. De stabiele industrieprijzen zorgen daarbij voor een bodem in de markt. Inmiddels zijn de eerste Nieuw-Zeelandse appelen in Nederland gearriveerd, maar aangezien men daar zich meer en meer op de Aziatische markt focust en het oogst- en pakproces is vertraagd door de regen, zal die invloed voorlopig beperkt blijven.

België positief maar voorzichtig
De Belgische markt verloopt normaal. Vorig jaar liep de markt heel stroef, dit jaar is het beter. Volgens een handelaar is dat vooral te danken aan de tekorten in andere landen. Ook België begon het seizoen met minder volume. hagelbuien in juni reduceerden de oogst. In oktober lag er al 30% minder volume in opslag.
In januari opende India de grenzen voor de Belgische appelen, dat is ruim een maand eerder dan het voorgaande jaar. Deze markt vraagt vooral om de roodkleurige rassen. De Red Prince en Jonagored doen het goed.

Een handelaar vertelt dat de huidige situatie vooral te danken is aan de kleinere oogst in Europa. Er werd vorig jaar 12 miljoen ton appelen geplukt. Dat had kunnen oplopen tot 15 miljoen ton als er geen uitval was. Volgens de handelaar is er echter geen markt voor die extra 3 miljoen ton en zou het voor de sector een ramp zijn als het niet gebeurt.

Italiaanse handel zoekt nieuwe markten
De stemming op de appelmarkt is niet erg optimistisch. Exporteurs kampen nog met de gevolgen van de Russische boycot, waardoor naar nieuwe markten gezocht moest worden. Ondertussen zijn de exporteurs er wel van doordrongen dat de boycot lang gaat duren. De Noord-Afrikaanse markt liet het dit seizoen echter af weten. Sinds de Russische boycot waren deze landen belangrijke afzetmarkten voor de Italianen. Exporteurs verkozen andere markten vanwege de onstabiele situatie. Daarbij wordt gekeken naar de enorme markten in India en China. Een exporteur vertelt dat voor de Red Delicious de Braziliaanse markt goed begon. Met de start van het Zuid-Amerikaanse seizoen is die markt weggevallen. De vraag uit de Emiraten was laag.

Handelaren verwachten wel dat de schuren leeg zullen zijn voor het nieuwe seizoen begint. Na een dip in de eerste twee maanden van dit jaar herstelde de markt in maart. Ook is er hoop dat de Algerijnse grenzen nog open zullen gaan voor de appelen. Dat zou het seizoen voor de Golden en Red Delicious positief kunnen laten eindigen.

Volle schuren in Spanje

Volle voorraadschuren met vooral midden en kleine kalibers van de Golden leveren een moeizame markt op voor de Spaanse appelen. Bovenop de grote voorraad komt de lagere kwaliteit door slecht weer tijdens de oogst, wat een goed resultaat in de markt moeilijk maakt. Een handelaar vertelt dat de sector te enthousiast begon aan het seizoen en daardoor te veel volume in opslag legde. Met de huidige situatie tot gevolg.
De gesloten Algerijnse markt en de lagere import van Egypte pakken ook negatief uit. Tel daar de Poolse concurrentie en de Russische boycot bij op en het resultaat is een overvoerde Europese markt, zo redeneert de handel.

Het seizoen voor de Gala is inmiddels afgelopen in Spanje. De prijzen van de rode appelen zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar. Granny Smiths laten een stijgende prijs zien doordat de vraag het aanbod overstemt. Ook de vraag naar Fuji is groot.
Volgens de officiële cijfers is de oogst 3% groter, wat neerkomt op 496.800 ton appelen. De resultaten per provincie zijn als volgt: Catalonië (+11%), Aragon (stabiel), Murcia (+25%) en Castilla y León en La Rioja (-3%). Naar aandeel in productie bestaat de top drie uit Catalonië (62%) Aragon (20%) en Castilla y León (6%). De meest geteelde rassen zijn: Golden (55%), Fuji, Granny Smith en Reineta.
Spanje is een netto-importeur van appelen. Het land importeert twee keer meer dan het exporteert. Frankrijk is de belangrijkste leverancier voor de appelen, goed voor 104.000 ton. Daarna volgt Italië met 91.014 ton. De laatste seizoenen is er geïnvesteerd in campagnes om de consumptie te vergroten. Export is er naar Portugal, Frankrijk, Brazilië, Marokko, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten en Colombia.

Turkije schakelt over op zomerfruit

Het seizoen is over en telers kijken uit naar de start van het nieuwe seizoen in augustus. Appelen worden gezien als een winterfruit. Het seizoen begint in augustus met de vroege rassen. In oktober komen grotere volumes op de markt van de traditionele rassen als Granny Smith en Red Delicious, die bestemd zijn voor de export. Het seizoen loopt tot maart.

Momenteel worden nog kleine volumes uit de opslag vermarkt, maar de markt schakelt al over naar zomerfruit. Voor de import geldt een heffing van 60%.
Het exportseizoen verliep goed. Er werden tests gedaan met export naar India, Azië en het Midden-Oosten. Enkele exporteurs willen de positie in deze markten uitbouwen.

VS zet in op export Red Delicious

In vergelijking met voorgaande jaren is er veel volume beschikbaar. De oogst van de Red Delicious viel vorig jaar 18% hoger uit dan het voorgaande jaar. Ook voor andere rassen zijn de opslagcijfers vergelijkbaar of hoger dan vorig jaar. Momenteel is er meer aanbod dan vraag, waardoor de prijzen onder druk staan.
Op de wereldmarkt is er voldoende vraag om de prijzen op peil te houden. Voor de komende weken wordt zelfs op een stijging gerekend. De vraag voor Red Delicious in de VS is lager. Consumenten lijken een voorkeur te hebben voor de Honey Crisp en Gala. Daarom wordt er meer van deze variëteit geëxporteerd. Op de wereldmarkt stijgt de vraag. onder andere India is een populaire bestemming voor het fruit.

China: lagere kwaliteit door minder investeringen

Door de zwakke prestaties in de seizoenen 2015 en 2016 zijn de investeringen in de appelteelt op een lager pitje gezet. Dat betaalde zich voorgaand seizoen uit in een iets grotere oogst, maar van mindere kwaliteit. De appelteelt is geconcentreerd in de provincies Shandong, Liaoning en Hebei.
De premium appelen blijven voor goede prijzen over de toonbank gaan, maar de lagere kwaliteitscategorieën hebben het lastiger. De lage prijzen maken export aantrekkelijk, vooral India, Rusland en Zuidoost-Azië zijn populaire markten. Sinds de tweede helft van het seizoen 2016 is de situatie iets verbeterd. Telers verwachten voor het komende seizoen een grotere oogst. Daarnaast hoopt men op prijsstijgingen van 10% tot 15%.

India positief over importappelen

De markt is open voor appelen uit onder andere België, China, Italië en de VS. Hoewel de Belgen blij zijn met deze markt, heerst er ook een voorzichtige stemming. Belgische exporteurs vrezen dat de Amerikanen de markt zullen overspoelen met appelen. India vraagt vooral roodkleurige rassen. Washington heeft dit seizoen 30% meer rode appelen in voorraad.
Een Indiase exporteur is positief over het seizoen voor de Amerikaanse appelen. Vorig jaar viel de importmarkt tegen vanwege de grote binnenlandse oogst, maar dit jaar worden gelijke of hogere volumes met 2015 verwacht voor de importappelen.

Italië is al een jaar of vijf op de markt, België is nog bezig om een voet aan de grond te krijgen. Een importeur vertelt dat de Belgische appelen veel gepromoot worden. Hij denkt dat de Belgen zoeken naar nieuwe markten na de Russische boycot. Prijs is een belangrijke factor op de Indiase markt. Een kleine verandering in prijs heeft grote gevolgen voor de importmarkt. Ook de importheffingen van de regering zijn met 50% hoog.

Russische teelt groeit langzaam

Telers profiteren van de boycot, hoewel er nog altijd veel import van appelen is. Volgens de telers is dat enerzijds het gevolg van de situatie in de afgelopen jaren, waarbij concurreren met de Poolse import onmogelijk was. Staatssteun tot 75% van de productiekosten zou de markt verstoren, zo claimen de telers die zelf tot 15% steun ontvangen. Investeerders staan, ondanks de overheidssteun, niet te trappelen om in de hardfruitteelt te investeren. Een van de oorzaken is dat er pas na zes jaar van een boomgaard geoogst kan worden. Voor investeerders is dat een lange tijd om te wachten op rendement. Daarnaast wordt er jaarlijks ongeveer evenveel oude bomen gerooid als dat er nieuwe worden aangeplant, waardoor de productie nauwelijks groeit.