Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overzeese export en import zwaar getroffen

Stakingen Spanje hebben mogelijk grote gevolgen voor economie

De Spaanse Stuwadoor Vakbond heeft eerder aangekondigde stakingen op 10, 13 en 15 maart opgeschort, nadat de regering het debat over de hervorming van de stuwadoorssector heeft uitgesteld. Het is voor derde maal dat de bonden oproepen tot stakingen sinds februari van dit jaar. De stakingen zijn een reactie op het voornemen van de Spaanse regering om de sector te hervormen en deze te liberaliseren in overeenstemming met de EU-regelgeving. 

De stakingen zorgen niet alleen voor grote onrust binnen de AGF-sector, vanwege de im- en export, maar hebben ook verstrekkende gevolgen voor de economie. "Kopers kunnen hun orders niet afnemen en exporteurs kunnen hun zendingen niet gereedmaken. Daar komt nog bij dat de stakingen twee dagen voor het geplande vertrek werden afgekondigd," vertelt Jorge Silvestre van Frio Caribú.

Veel exporteurs hebben hun goederen niet tijdig kunnen verzenden waardoor zij bedorven zijn en hetzelfde geldt voor vrachten importfruit. Exporteurs zoeken hun toevlucht in andere havens in Portugal, Frankrijk of Rotterdam. De vrees bestaat dat de concurrentiepositie van Spaanse havens hierdoor ernstig zal verzwakken.

Met name de citrusexport naar China en Canada is getroffen en exporteurs kunnen hierdoor hun contracten met retailketens en groothandelaren niet nakomen. "We hadden alles in gereedheid om voor het eerst naar China te exporteren dit seizoen maar door deze omstandigheden kunnen we onze goederen niet verzenden," legt een exportbedrijf uit Sevilla uit. "Het is op zich al een hele taak om zendingen voor dit soort verre bestemmingen voor te bereiden omdat de risico's groot zijn. Veel exporteurs hebben hier momenteel mee te maken."

"Als gevolg van deze situatie kunnen Canadese retailers hun klanten op dit moment geen Spaanse producten aanbieden. Gelukkig zijn onze klanten erg begripvol, wat in Europa helaas niet altijd het geval is," vervolgt de exporteur.

Hoewel de stakingen voor deze week zijn opgeschort, zijn er wel weer nieuwe aangekondigd voor 17, 20, 22 en 24 maart. De Spaanse minister van Werkgelegenheid, Fátima Báñez, heeft bekend gemaakt middelen beschikbaar te stellen voor een steunplan voor bedrijven om de werkgelegenheid en concurrentie binnen de sector te beschermen door hervormingen conform de EU-regelgeving.

Publicatiedatum: