Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maximale boetes na bedrijfscontrole IL&T: 82.000 euro

In 2016 legde IL&T na een eerste bedrijfscontrole op de naleving van de rij- rusttijden en digitale tachograaf geregeld de maximale boete op. In bijna alle gevallen ging het om het ontbreken van zogenaamde C- en M- bestanden.

Waar een vervoerder vroeger de tachograafschijven van de chauffeurs moest verzamelen en deze tijdens een bedrijfscontrole moest overleggen, dient hij tegenwoordig de zogenaamde C- en M-bestanden aan te leveren. De praktijk leert echter dat er bij de aanlevering van de gevraagde data vaak veel C- en M- bestanden ontbreken.

Chauffeurskaart en massageheugen
C-bestanden zijn afkomstig van de chauffeurskaart en M-bestanden zijn afkomstig van het massageheugen van de tachograaf. C-bestanden moet een vervoerder aanleveren van alle tijdens de controle ingezette chauffeurs en M-bestanden dient hij aan te leveren van alle tijdens de controle ingezette voertuigen.

Boetes tot wel 82.000 euro

Neem een ingezet huurvoertuig. Is hiervan een M-bestand beschikbaar? Nee? Dan kan de boete oplopen tot wel 4.400 euro per dag, zolang er gegevens ontbreken. Is er een uitzendkracht ingezet en is hiervan een C-bestand beschikbaar? Nee? Dan kan de boete wederom oplopen tot wel 4.400 euro per dag. Afhankelijk van het aantal fte's in de onderneming kunnen boetes uiteindelijk oplopen tot wel 82.000 euro.

Bron: TLN
Publicatiedatum: