Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt appelen

De Europese appelvoorraden raken leeg. Met het nieuwe seizoen in aantocht is dat geen overbodige luxe. Italië en Verenigd Koninkrijk zijn positief over de lage voorraden. In veel landen heeft de appel te kampen met concurrentie van het zomerfruit. Verwachtingen voor het komende seizoen zijn iets lager dan vorig jaar. Mexico hief een importheffing op Amerikaanse appelen op tot vreugde van de Amerikanen en tot ongenoegen van de Mexicanen. Israël verwacht een moeizaam seizoen en ook in Latijns-Amerika zijn de verwachtingen somber.

De laatste cijfers over Europa van 1 mei 2016 spreken over een voorraad van 1.385.257 ton, dat is 100.000 ton meer dan vorig jaar. Golden Delicious is één van de rassen die het goed doen met lagere volumes dan vorig jaar in opslag. Ook voor Red Delicious en Fuji vallen de cijfers lager uit dan vorig jaar. Vooral Polen had meer op voorraad: zo'n 75.000 ton meer dan een jaar eerder. Het gaat vooral om de Idared, die voorheen naar Rusland werd geëxporteerd.
Voor het komende seizoen is de raming voor het continent gezet op 12,2 miljoen ton, 1,4 miljoen ton minder dan vorig jaar. Oorzaak is vooral een verwachte lagere oogst in Polen, Hongarije en Italië.



Nederland snakt naar einde seizoen

In de Nederlandse hardfruitsector zijn veel mensen blij als dit seizoen afgelopen is. De verwachtingen waren hooggespannen, maar er is niets van terechtgekomen. Op de appelmarkt verloopt vooral de handel van Jonagold erg traag. De markt voor Elstar-appelen schiet aardig op en het Boskoop-seizoen is klaar. De prijs van Boskoop liep aan het einde van het seizoen iets op, maar dat maakt de rest van het seizoen niet goed. De prijs van Jonagold zit naar gelang maat en kwaliteit tussen de 25 en 55 cent. Handelaren zien de prijs van Jonagold ook niet meer oplopen. De prijs van Elstar zit op een niveau tussen 70 en 90 cent voor de beste maten en de kleinere maten gaan van een kwartje voor de 60'ers tot 50 cent voor de 65'ers.

Belgische hardfruitmarkt rustig door zomerfruit

De Belgische markt vraagt momenteel vooral zachtfruit. Daardoor is de hardfruit markt rustig. De verkoop ligt lager dan in de wintermaanden en de prijzen zijn laag. De beste Jonagold (maat 75) levert 65 eurocent op. Voor de dikkere maten worden lagere prijzen gegeven. Jonagold is nog altijd een populair ras in België. Voor de handelaren blijft het giswerk naar de voorraden. Het Ministerie van Landbouw en Visserij geeft deze cijfers niet meer vrij. De algemene verwachting is dat er iets minder in voorraad ligt dan in noorderbuur Nederland. Verwachtingen voor het seizoen zijn moeilijk te geven, want daarvoor is het nog te vroeg. Veel telers vrezen een faillissement als Rusland de grenzen nog langer gesloten houdt. De investering in nieuwe markten zal meer tijd nemen dan de meeste telers hebben.
Op exportgebied timmeren de Belgen flink aan de weg. In de afgelopen tijd is er een grote handelsmissie naar India geweest, waarbij ook enkele grote handelsbedrijven en veilingen aansloten. Volgens sommigen is de Indiase markt zelfs aantrekkelijker dan de export naar Canada. Volgens schattingen zijn er afgelopen seizoen 500 tot 1000 containers naar het subcontinent verscheept. Opvallend is dat de prijs niet reageerde op deze nieuwe handelsstroom.

Britse appelen bijna jaarrond verkrijgbaar

Het volume appelen in voorraad staat op 700 ton. Met het nieuwe seizoen in aantocht is dat goed nieuws voor de sector. Het afgelopen seizoen (2015/2016) steeg het volume met 10 procent. Dankzij verbeterde opslagtechnieken zijn de appelen nog altijd beschikbaar. Daarmee nadert het Verenigd Koninkrijk een jaarrond aanbod van Britse appelen. Hoewel eind jaren '90 werd afgeraden om de Gala na januari op de markt te brengen, worden deze appelen nu nog volop verkocht. Er wordt nog aangeplant, maar het is wel noodzakelijk dat de telers voldoende krijgen voor de appelen. Onder andere door efficiëntere samenwerking in de keten moeten de kosten omlaag kunnen waardoor de teler meer kan krijgen zonder dat de prijzen omhoog gaan, betoogt een handelaar.
Daarnaast wordt er gewerkt aan toegang tot nieuwe markten in het Midden- en Verre Oosten. De export van Britse appelen staat hoger dan vorig jaar. Daarnaast heeft de Britse retail hoge verwachtingen van het nieuwe ras Red Prince.

Frankrijk verwacht kleinere oogst

Volgens de statistieken van het Ministerie van Landbouw in Frankrijk komt het volume appelen dit jaar iets lager uit dan vorig jaar. De oogst wordt geraamd op 1,56 miljoen ton. Dat is 2 procent minder dan vorig jaar. In deze ramingen is nog geen rekening gehouden met schade vlak voor de oogst. Voor de twee grootste teeltgebieden Provence-Alpes-Côte d'Azur en het Loiredal zijn de ramingen stabiel. Voor Aquitaine wordt met een verlies van 10 procent gerekend. Voor Centre en Limousin staat de krimp op 9 procent. De bloesemperiode ging gepaard met slecht weer, wat invloed zal hebben op de oogst. In Centre is de oogst beïnvloed door vorst in april. De bloesem in Limousin was 8 tot 10 dagen later. Kleinere dalingen in de arealen worden geraamd voor de Midi-Pyrenées (-4%), Rhône-Alpes (-2%) en Languedoc-Roussillon (-2%). Vorig seizoen steeg de productie met 5 procent naar 1,6 miljoen ton.

Spanje zet in op teelt op hoogte

Op 31 mei lag er nog 33.900 ton appelen in opslag in de regio Catalonië. Dit is de belangrijkste appelteeltregio, met een aandeel van 60 procent in de totale productie. Tweede is Aragon met 21 procent. De prijzen zaten de afgelopen vier weken iets in de lift, maar zijn weer gestabiliseerd rond de 40 tot 45 cent per kilo (big boxes). Hoewel het grootste deel van de appelen uit Catalonië doorgaans geëxporteerd worden, is de vraag van de binnenlandse markt momenteel groot.
Er wordt veel aangeplant op grotere hoogte. Het gaat dan om rassen vergelijkbaar met de teelt in Frankrijk en Italië. Deze appelen doen het goed op de Spaanse markt. in de komende twee jaar zal deze verandering duidelijk zichtbaar worden in regio's als Soria, die geschikt zijn voor deze teelt.
In augustus worden de eerste Gala en Golden Reinder verwacht.

Italië positief over seizoen

Sinds het begin van het marktjaar is er ruim 1,7 miljoen ton appelen verkocht. Dat is 87 procent van de totale beschikbaarheid. Op 1 juni lag er nog 263.202 ton in opslag, dat blijkt uit cijfers van het Assomela Marketing Committee. Mei was een goede maand voor de appelen, met een verkoop van 203.851 ton, 2 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder en 16 procent meer ten opzichte van mei 2014. De Red Delicious, Braeburn en Fuji doen het goed met 22.200, 14.036 en 22.790 ton, hoewel dat hogere volumes zijn dan vorig jaar. Naar verwachting zijn tegen het einde van de maand de laatste van deze appelen vermarkt.
De Italiaanse markt geeft een goed resultaat voor de handelaren, zowel de 'oude' als de nieuwe rassen doen het goed. De hogere vraag is vooral te danken aan investeringen in kwaliteit en veiligheidsstandaarden. De Russische boycot en de economische tegenwind in Noord-Afrika zijn voelbaar in de markt. De import van appelen uit het zuidelijk halfrond wordt daarom afgeremd. Deze appelen vinden hun weg naar regio's waar minder concurrentie is met de Italiaanse appel

Polen blijft hopen op export Rusland

Het Poolse seizoen vangt naar verwachting aan eind augustus begin september. De verwachtingen zijn positief met 10 tot 20 procent meer productie ten opzichte van vorig jaar. Deze raming is nog vroeg, maar het weer was de afgelopen tijd gunstig. Het land is naarstig op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Er lopen onderhandelingen met Vietnam, Noord-Afrika en de VAE, maar er zijn nog geen handtekeningen gezet. Ook wordt toegang gezocht tot de Chinese markt. Daarnaast blijft de hoop bestaan dat Rusland de grenzen zal openen. Het land heeft moeite om de appelen die eerder naar Rusland verscheept werden op andere markten te brengen.

Wisselende voorkeur Russische consument

De appel is de hardloper van het Russische AGF-schap. De appelen gaan aan kop met een aandeel van 40 procent in verkocht volume. De Russische consument heeft uiteenlopende wensen voor de appelen. Inwoners van steden als Moskou, Kaluga, Tula en Chelyabinsk hebben een voorkeur voor de zoetzure rassen als Granny Smith. In de regio's Yaroslavl en Tver zijn de zoete rassen juist in trek.

Israël verwacht een slecht jaar

De oogst laat nog minder dan een maand op zich wachten en Israëlische telers vrezen een slechte oogst. Droogte en vroege hittegolven resulteren in een lagere oogst. De prijzen liggen nog op een normaal niveau, tussen de 1,50 euro en 2,50 euro per kilo. De gevolgen van de lagere aanvoer moeten zichtbaar worden in de prijs als de voorraden leeg raken en de nieuwe oogst daadwerkelijk lager uitvalt.
Het leeuwendeel van de appelteelt, zo'n 80 procent, is te vinden op de Golanhoogte, in het noordoosten van het land. Dit is één van de weinige regio's waar de winters koud genoeg zijn voor de appelteelt. Afgelopen winter was uitzonderlijk droog met nog geen 60 procent van de gemiddelde neerslag. Daarop volgden enkele hittegolven in het vroege voorjaar. Het resultaat is een lage raming voor dit jaar. "We hopen nog dat er iets positiefs uitkomt dit seizoen, maar op dit moment is het verschrikkelijk," vertelt een teler.

In een normaal jaar wordt er zo'n 100.000 ton appelen geoogst in Israël. Daarnaast wordt er 15.000 ton geïmporteerd. In de afgelopen jaren liep de oogst op tot 130.000 ton, waardoor er zelfs een klein volume beschikbaar was voor de export. Met de huidige lage ramingen kan de importquota worden bijgesteld om een prijspiek te voorkomen. Het Ministerie van Landbouw overweegt deze stap al.
Populaire rassen zijn de Anna, Golden, Delicious en Granny Smith. De Anna is een lokale variëteit die goed teelbaar is in warme winters. De andere rassen zijn gevoeliger voor het weer.

India overspoelt met appelen
Het appelseizoen is nagenoeg over. De oogst viel groter uit dan vorig jaar. Volgens de verwachtingen is er dit jaar 15 tot 20 procent meer appelproductie. Door investeringen in de distributie is de kwaliteit beter, waardoor appelen aantrekkelijker zijn voor consumenten. Naast de binnenlandse producten is er ook importproduct beschikbaar op de markt, onder andere uit Washington, China en Chili. China heeft het grootste deel van de markt in handen. Chileense appelen overspoelen de markt in de afgelopen twee tot drie weken. Daarnaast zijn er ook Europese landen, waaronder België, Italië en Polen, die zich op de Indiase markt storten.

Brazilië sluit moeizaam seizoen

Het seizoen in Brazilië is net over het hoogtepunt heen. De definitieve cijfers zijn nog niet gepubliceerd, maar het lijkt er op dat de oogst kleiner uitvalt dan vorig jaar. Twee weken geleden stopte een teler met de oogst, hij vertelt dat de oogst van de Cripps' Pink in Vacaria en de Fuji in Santa Catarina lager uitkomt dan vorig jaar. Oorzaak is het weer en El Nino. Eerst was er vorst, toen hevige regen en kou in de lente.

Daardoor is er minder fruit en zijn de kalibers kleiner. Een teler houdt rekening met 20 procent minder volume dit jaar, maar omdat de oogst nog zo kort is afgelopen is dat cijfer niet zeker.

De export blijft stabiel, hoewel vanaf juni een daling verwacht wordt. Aan de importzijde wordt een lichte groei verwacht. Het land importeerde twee keer zoveel appelen uit Chili. In de tweede helft van het jaar zal de aanvoer van appelen toenemen. Daarmee komen vraag en aanbod beter in balans. Normaal is er in het begin van het seizoen een prijsdaling te zien omdat de aanvoer dan groter is dan de vraag.

Meer Gala dan verwacht in VS

De aanvoer van Gala's uit de VS is nog altijd zo hoog dat de invoer van appelen terugloopt. Onder andere Chileense exporteurs, die hoopten op een lege markt te beginnen, moesten de volumes terugschroeven. De verwachting dat het seizoen uit de Pacific Northwest eerder zou stoppen is gebaseerd op rapporten over hitte, waardoor de opslagkwaliteit minder zou zijn. Naast Chileense exporteurs zijn ook Argentijnse en Nieuw-Zeelandse handelaren terughoudend.
Concurrentie van steenfruit lijkt de afzet van appelen iets af te remmen in de zomermaanden, maar de appelen doen het nog altijd beter dan de perenmarkt. Na een periode waarin de prijzen daalden, zijn de prijzen nu stabiel.

Mexico schaft antidumpingheffing af

De Mexicaanse regering stelde eerder dit jaar een anti-dumping heffing in op Amerikaanse appelen. Onlangs maakte de regering bekend de maatregel op te heffen en de onterecht ingehouden belastingen terug te betalen. De Mexicaanse regering slaagde er niet in om de beschuldigingen van dumping hard te maken. De appelsector in Mexico ondervindt wel gevolgen van de import uit de VS en zou liever beschermende maatregelen zien.

Chili moeilijke export

De Europese vraag is niet zo groot als verwacht en de prijzen zijn niet zo goed als vorig jaar. Reden is dat er voldoende voorraad is. De verwachting is dat de vraag uit Europa zal groeien in de komende weken. Ook uit andere markten is de vraag goed. Vooral de Gala is populair.
 
Argentinië verwacht 30% minder
Door de internationale economische situatie ziet de handel dat er minder vraag is. Daarnaast zal er onder invloed van El Niño en de hevige hagelstormen in april 30 procent minder geoogst worden van de vroege appelen. Voor de latere rassen zijn de verwachtingen beter.de vraag uit Europa blijft achter en de prijzen zijn niet heel hoog.

Lage prijzen China
Het appelseizoen wordt deze maand afgesloten. De nieuwe oogst arriveert vanaf september op de markt. de prijzen zijn erg laag dit jaar, dat heeft wel de vraag uit omliggende landen doen stijgen.
Import is er vooral uit Nieuw-Zeeland, Chili en de VS. Naar verwachting wordt er zo'n 100.000 ton appelen ingevoerd dit jaar. Dat is bijna twee keer zoveel als vorig jaar. De geraamde oogst staat 2,1 miljoen ton hoger op 43 miljoen ton. Afgelopen voorjaar zijn de regels voor import uit de VS versoepeld. Chinese telers proberen zich te onderscheiden met nieuwe labels of gebruiken bestaande labels. Een voorbeeld is de groeiende teelt van de Pink Lady in Xi'an.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan aardbeien centraal.