Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Staay Food Group wint Fruit Logistica innovation award 2013

Staay Food Group heeft op de internationale groenten en fruit vakbeurs in Berlijn de prestigieuze Fruit Logistica Innovation Award 2013 gewonnen met het concept “City Farming”. Het project is geconcretiseerd middels een samenwerkingsverband met het teeltbedrijf Delissen uit Beesel en Philips Lightning uit Eindhoven en Staay Food Group uit Barendrecht.



“City Farming” houdt in dat middels LED- verlichting, jonge slaplanten worden opgekweekt in zogenaamde nurserey rooms onder geconditioneerde omstandigheden. Middels deze techniek kan de opkweektijd van zaadje tot plant significant worden ingekort van 100 naar 30 dagen. Dit geldt met name voor de winterperiode.
Het grote voordeel van dit concept is dat straks ongeacht de seizoenen en klimatologische omstandigheden overal ter wereld bepaalde soorten groenten kunnen worden gekweekt. Zodra de planten gezaaid worden en in de nurserey rooms met LED verlichting hun ontwikkeling starten, kan de oogstdatum al bepaald worden.

Direct gevolg van de toepassing van dit concept is dat door de beschermende atmosfeer er nagenoeg geen sprake is van ziektedruk, waardoor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen geminimaliseerd kan worden. Deze manier van telen kan op een beperkte oppervlakte dichtbij bevolkingscentra uitgevoerd worden; vandaar de naam “City Farming”. Uitbreiding van deze teelttechniek naar andere landen binnen en buiten Europa zal binnen afzienbare tijd gerealiseerd kunnen worden.
Het is nog te prematuur uitspraken te doen in welk tempo de technische ontwikkelingen van “City Farming” zich gaan voltrekken. De slasoorten Salanova en Salatrio met wortelkluit, waarmee het project gerealiseerd is, kende een ontwikkelingstermijn van 2 jaar. Het optimaliseren van het lichtrecept is per plantensoort verschillend en vergt daardoor veel tijd. Ook de hoge investeringen die hier mee gemoeid zijn vormen een hoge drempel.

Voor meer informatie over dit project verzoeken wij u contact op te nemen met onze afdeling Management Support.
Publicatiedatum: