Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Volautomatische dozenkantelaar

Een in Washington gevestigd bedrijf heeft onder de naam "ABT-40 Automatic Box Tipper" een nieuwe geautomatiseerde dozenkantelaar ontwikkeld. De ABT-40 is specifiek ontworpen voor pakstations die geïmporteerd fruit met sorteerlijnen moeten wegen en verpakken. Normaal worden dozen handmatig gekanteld om de inhoud op de sorteerlijnen te krijgen. Dankzij de ABT-40 kan dit werk nu echter volledig worden geautomatiseerd.

"De meeste sorteerlijnen voor citrus hebben een tot twee werknemers nodig om de dozen op de lijnen te legen," zegt Josh Logsdon van Haley Manufacturing, dat de ABT-40 heeft ontwikkeld. "Dit kan erg zwaar en vermoeiend werk zijn, wat de productiviteit van de werknemers per dag beperkt. Wij hebben de ABT-40 ontwikkeld om dit werk uit te sparen en de machines efficiënt de dozen te laten legen. Het enige werk dat iemand nu nog hoeft te doen is de dozen van een pallet op een lopende band zetten, die de dozen in de kantelaar plaatst."Een simpel idee
Het idee achter de ABT-40 is vrij simpel. Zodoende is de machine ook eenvoudig in het gebruik. Als de dozen eenmaal op de lopende band zijn geplaatst, neemt de machine het werk over en wordt de inhoud van de dozen in de sorteerlijn geleegd. Het gehele kantelproces van de invoer tot aan het legen is geautomatiseerd. 

"De ABT-40 plaatst de doos met fruit in de juiste positie en klemt de doos op de kantelplaat, die vervolgens de doos ongeveer 120 graden roteert. Dan wordt het fruit geleegd op een transportplaat, die naar een tafel voor inspectie leidt," legt Logsdon uit. "De plaat draait dan weer terug in zijn oude positie en laat de lege doos los op een lopende band. De volgende doos wordt dan vervolgens in de juiste positie geplaatst, waarna het proces zich herhaalt."

Volgens Logsdon neemt de machine relatief weinig ruimte in. "Hij past erg makkelijk aan het begin van een sorteerlijn. De capaciteit van de machine is afhankelijk van de fruitsoort. Bij citrus kan de ABT-40 iets van 4.200 kg per uur verwerken."Werken met andere fruitsoorten
Bij de ontwikkeling van de ABT-40 heeft Haley Manufacturing gekeken naar hoe pakstations fruit verwerken. De machine is erop gebouwd om ook andere fruitsoorten te verwerken, die misschien al met de sorteerlijn worden gebruikt. De ABT-40 bevat sensoren, die aangeven wanneer het fruit moet worden geleegd, zodat de lopende band niet wordt overbelast. "De machine gebruikt sensoren en camera's om te zien hoeveel fruit op de inspectietafel ligt. Deze sensoren geven aan de kantelaar door hoe vaak en hoe snel er fruit moet worden gekanteld. Daardoor krijgt de sorteerlijn een constante doorstroom aan fruit, die het tempo aanhoudt van de werknemers die het fruit inspecteren."

De machine kan worden aangepast voor de meest optimale werking in de sorteerlijn. De functies die kunnen worden aangepast zijn onder andere de grootte van de dozen, de snelheid waarmee de dozen worden gekanteld en hoe de inhoud wordt geleegd. "We hebben deze machine gebouwd met servo-motoren. Die zijn weliswaar wat duurder, maar zorgen er ook voor dat de verschillende functies van de machine makkelijk kunnen worden aangepast," zegt Logsdon. "In vergelijking met traditionele cilinders en schachten kunnen we de omstandigheden waaronder fruit wordt verpakt makkelijk worden veranderd."Focus op citrus
Op dit moment werkt Haley Manufacturing voornamelijk met pakstations voor citrus. In de toekomst wil het bedrijf de ABT-40 ook gebruiken voor andere AGF-soorten. 

"Op dit moment focussen we ons op het werken met citrusbedrijven, die fruitdozen moeten legen en fruit in sorteerlijnen moeten inspecteren. Dit zijn voornamelijk pakstations die citrus vanuit het zuidelijk halfrond importeren. Hoewel we ons nu richten op citrus, verwachten we absoluut dat de ABT-40 ook werkt met uien, kiwi's, avocado's en ander import-AGF vanuit het zuidelijk halfrond."

Voor meer informatie:
Josh Logsdon
Haley Manufacturing
Tel: +1 (509) 480-1501

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018