Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Twiga Sun Fruits, Oostenrijk:

Droogsysteem voor bio-ananas in Oeganda

Al decennialang wordt fruit, vooral ananas, in het Oost-Afrikaanse land Oeganda door middel van zonlicht gedroogd. "Deze droogmethode leidt noch tot stabiele kwaliteiten noch tot voorspelbare volumes. Door de bijbehorende kwaliteitsrisico's verliezen de kleinschalige telers tot wel 40% van hun totale oogstvolume. Dit risico moeten zij zelf dragen", legt Daniel Neyer uit. In nauwe samenwerking met de Universiteit van Innsbruck en het ingenieursbureau Neyer Brainworks ondersteunt TWIGA Sun Fruits de biologische telers in het dorp Kangulumira sinds 2021 met raad en daad. Dankzij de implementatie van ultramoderne droogsystemen en het creëren van nieuwe afzetkanalen in zijn thuisland Oostenrijk, is het inkomen van de telers aanzienlijk gestegen, legt Neyer uit.


Het oude droogproces ging gepaard met hoge verliezen.


Vooralsnog wordt uitsluitend biologische ananas verwerkt. Toch sluit men een toekomstige uitbreiding naar andere tropische vruchten niet uit.

Nadat Twiga Sun Fruits in 2021 was opgericht, werd vorig jaar een innovatief, energieonafhankelijk droogsysteem van Innotech en verwerkingsapparatuur van Kronen geïmplementeerd en in gebruik genomen. Dankzij zonnepanelen en thermische zonne-energie kunnen de verse biologische ananasstukjes nu voorzichtig en duurzaam worden verwerkt. Tot nu toe werd het gedroogde fruit (ringen of stukjes) voornamelijk verkocht via de eigen online winkel van het bedrijf (www.twiga-sunfruits.org). Neyer: "De verhouding tussen het verse en het gedroogde fruit is ongeveer één op zestien: dit betekent dat we van twee ananassen van in totaal vier kilo een zakje van 250 gram overhouden. We streven nu naar een afzet van zeven ton per jaar, met een maximaal productievolume van negen ton per jaar."



Na voorzichtig drogen worden de biologische ananasstukjes verpakt onder beschermende atmosfeer en per luchtvracht naar Europa vervoerd

Het was een bewuste keuze om op kleine schaal te beginnen, vervolgt Neyer. "We moeten tenslotte niet vergeten dat het veel tijd en geduld kost om wederzijds vertrouwen op te bouwen. Als we slagen, hebben we het potentieel om onze productie vele malen op te schalen. Er zijn veel ananastelers in onze regio Kangulumira die dan gecertificeerd zouden moeten worden. Mijn langetermijndoel is om een jaarlijks volume van ongeveer 150 ton te bereiken, zodat er elke maand een container vol gedroogde ananas naar Europa geëxporteerd kan worden. We zouden twee tot drie ton per maand moeten verwerken om aan de grote biologische marktketens te kunnen leveren. Voor mij is het echter belangrijk dat we altijd de farm-to-fork strategie in het oog houden, d.w.z. de algehele kijk op de waardeketen."


Daniel Neyer (l) informeert ter plaatse regelmatig naar de laatste vorderingen van het project. Naast de eigen verwerking heeft Neyer zich ook ten doel gesteld om de droogsystemen in de toekomst als gestandaardiseerde containers voor tuinbouwcoöperaties en andere klanten aan te bieden.

De gezamenlijke investeringen hebben al hun vruchten afgeworpen, concludeert Neyer. "Met ons project stellen we onze partners in Kangulumira in staat om een eerlijk inkomen te verdienen en op duurzame wijze hun welvaart te vergroten. Onze TWIGA Sun Fruits campagnes zullen de huidige biologische exportprijs van de biologische telers voor een kilo gedroogde ananas verdubbelen. Ons belangrijkste doel is om de ontwikkeling van een landelijke regio in Oeganda te bevorderen en bij te dragen aan duurzame voedselsystemen."

Voor meer informatie:
Dr. Daniel Neyer
TWIGA Sun Fruits GmbH
Oberradin 50
6751 Bludenz-Außerbraz, Oostenrijk
info@twiga-sunfruits.org
www.twiga-sunfruits.org

Publicatiedatum: