Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zuid-Duitse telers en handelaren in toenemende mate afhankelijk van export

"Aardappelsector in Bayern verwacht een iets kleinere oogst dan normaal"

Terwijl de catastrofe op de noordelijke aardappelvelden steeds duidelijker wordt, verwachten telers en handelaren in Zuid-Duitsland een iets onder gemiddelde oogst. Vooral in Beieren waren er de afgelopen weken slechts af en toe extreme weersomstandigheden, waardoor de groei van knollen niet significant werd beïnvloed en de huidige producentenprijzen zich op een bevredigend niveau bevinden (tussen de 18 en 20 euro per 100 kilo), en omdat de lokale sector zich steeds meer op de export aan het richten is, zijn er ook interessante afzetmarkten over de grenzen.

Geen significante problemen
"Vanwege het weer dat we tot nu toe hebben gehad, verwachten we een normale oogst in ons teeltgebied van Neuburg-Schrobenhausen", zegt Johann Schmidt, eigenaar van de gelijknamige aardappelgroothandel in Dinkelshausen (Opper-Beieren). Tot ongeveer veertien dagen geleden was er regelmatig regen, meestal koele nachten, evenals temperaturen tussen 25 en 30 graden gedurende de dag. ''In termen van het weer was het niet echt extreem in ons teeltgebied en momenteel ziet het er ook best goed uit. Sindsdien zijn er deze week geen noemenswaardige problemen geweest."

Export procedures
Sinds ongeveer een week geleden is de oogst dit jaar echt van start gegaan op het landbouwbedrijf Schmidt met de eerste rassen van het middenseizoen (d.w.z. de Marabel-, Gala- en Lady Amarilla-rassen) die van de plantages komen. Het merendeel van de knollen die door de handel in landbouwproducten op de markt worden gebracht, wordt rechtstreeks geëxporteerd, voornamelijk naar Italië en Tsjechië. '' Dit zijn zogezegd onze belangrijkste afnemers", zegt Schmidt. ''Op de Italiaanse markt neemt het aandeel van aardappelen die voor industriële verwerking zijn bedoeld, zoals gnocchi en chips, toe, terwijl de verse consumptie afneemt. In Tsjechië belandt een groot deel van de knollen in schilfabrieken."


Verse aardappelen uit Opper-Beieren / Bron: Schmidt Agrarhandel GmbH

De exportmarkt wordt steeds belangrijker, omdat steeds meer telers en handelaren zich specialiseren in het leveren aan buitenlandse markten. Dit jaar zijn er ook enkele interessante markten buiten de landsgrenzen, zegt Schmidt. ''We hebben al aanvragen ontvangen uit Hongarije en Roemenië. In Roemenië werd beweerd dat een groeigebied erg droog was en de andere te nat. In het droge gebied waren er meestal kleine aardappelen en in het vochtige gebied waren er ook problemen met het gewas."



Bewezen kwaliteit uit Beieren
Met het label 'Provençaalse kwaliteit uit Beieren' kunnen aardappelen van Beierse bodem binnen en buiten de regio worden verkocht. Of Noord-Duitsland een deel van de oogst zal ontvangen vanwege de huidige problemen daar is volgens Schmidt nog steeds twijfelachtig.



Consumpie- en pootaardappelen
De aankoop en verkoop van aardappelen is al meer dan 20 jaar de kernactiviteit van aardappelgroothandel Schmidt. In de eerste plaats bedient het bedrijf buitenlandse markten en hecht het veel belang aan langdurige, vertrouwenwekkende partnerschappen in heel Europa. Het assortiment omvat zowel consumptie- als pootaardappelen. Om te voldoen aan zoveel mogelijk logistieke eisen en klantvereisten, worden de regionale producten aangeboden in een breed scala aan verpakkingseenheden.



Voor meer informatie:
Schmidt Agrarhandel GmbH
GF: Johann Schmidt
Dinkelshausen B29
86676 Dinkelshausen
Tel: 08435 / 16 92
Fax: 08435 / 16 90
Mobil: 0171 / 6 42 22 75
Publicatiedatum: