Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Historisch lage Franse aardappeloogst

Het vroege aardappelseizoen van Frankrijk loopt aan zijn eind. De markt wordt nu overgenomen door een nieuwe oogst. Het eerste beschikbare aanbod wijst volgens prognoses van de UNPT, de Franse nationale coöperatie voor aardappeltelers, erop dat de opbrengst 7% lager uitvalt dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Het areaal is tegelijkertijd toegenomen. In Frankrijk is het areaal uitgebreid met 3,6%, terwijl in Noord-West-Europa het areaal is gegroeid met 1%. 

De oogst begon duidelijk later dan gemiddeld. Dit kwam met name door de weersomstandigheden tijdens de lente. Ook had de hittegolf tijdens de zomer had een negatieve invloed op de planten. Hierdoor zijn ze sterk verouderd geraakt, wat de opbrengst in de komende weken zal beperken. 

De totale opbrengst wordt geraamd op tussen de 5,2 en 5,7 miljoen ton. Bij deze raming zijn de weersomstandigheden bij het einde van het seizoen met het oog op bewaaraardappelen buiten beschouwing gelaten.

De geraamde opbrengsten lopen sterk uiteen. Er is met name een groot verschil te zien tussen teelgebieden waar is geïrrigeerd en bij gebieden waar dit niet is gebeurd. Bij geïrrigeerde plantages is de opbrengt gemiddeld 13 ton per hectare hoger, ongeacht de kwaliteit van de oogst. Veel telers zijn mogelijk niet in staat om aan hun leveringscontracten te voldoen.

Zetmeelaardappelen
Het segment voor zetmeelaardappelen heeft dit jaar dezelfde problemen als de andere sectoren. Dit geldt zowel voor de opbrengst als voor de kwaliteit. Aanvankelijk ging men wegens de uitbreiding van het areaal uit van een hogere opbrengst, maar door de ontwikkelingen van dit jaar zal deze niet zo snel toenemen als verwacht. Als de weersomstandigheden snel verbeteren, kunnen de negatieve gevolgen van de droogte nog worden beperkt, gezien de aardappelrassen voor de zetmeelsector late rassen zijn. Er is echter bij minder dan 5% van alle plantages voor zetmeelaardappelen sprake van irrigatie.


Voor meer informatie: 
UNPT 
François-Xavier BROUTIN
+33 (0) 1 44 69 42 43
+33 (0) 6 23 17 40 35

Publicatiedatum: